Egyperces

2008.03.02. 10:07

A háború négylábú hősei: kitüntetett kutyák és macskák

Bár ritkán éneklik meg őket, kétségtelen: a második világháború négylábú hősei a kutyák és a macskák voltak. Nagy-Britanniában már hivatalosan is elismerik ezeknek az állatoknak a nagyszerű tetteit.

Daily Mail (fordította: Nyemcsok Éva)

Egy különleges ceremónián 62 állatnak adományoztak katonai kitüntetést, amely egyenértékű az embereknek adományozott Viktória Kereszttel. A kitüntetést a PDSA (Beteg állatokról gondoskodó emberek szervezete) kérésére alapították.

„A hősiességért" és „Mi is szolgáltunk" – ez áll a medálon, amelyet babérkoszorú díszít. Első alkalommal a második világháború tetőfokán osztották ki ezeket a kitüntetéseket.

A kitüntetettek – beleértve galambokat, kutyákat, lovakat és egy macskát is – nagy szerepet játszottak minden olyan konfliktusban, amikor a brit hadsereg Burmában, Irakban vagy Afganisztánban harcolt, valamint akkor is, amikor Nagy-Britanniában kerültek bevetésre.

BeautyA legutóbbi ünnepséget Essexben, az Ilford Állattemetőben tartották. Galambok által prezentált légi bemutatóval is tisztelegtek a hősök előtt.

A legutóbbi alkalommal egy cocker spánielt is kitüntettek. A Jake névre hallgató kutyust akkor küldték a romok közé túlélőket keresni, amikor 2005. július 7-én több bombát robbantottak Londonban. A kutyának arról kellett megbizonyosodnia, hogy vannak-e még elrejtve bombák a város egyes területein.

Akadnak „civilek" is a pályán: egy Endal nevű labrador azért részesült a magas rangú elismerésben, mert megmentette a gazdája, Allen Parton életét 2001-ben. A kerekes székes férfit elgázolták egy parkolóban. Az autós cserbenhagyta áldozatát, elhajtott. Endal ájult gazdáját biztonságos pozícióba fektette, majd a felborult kerekes székből kihúzta a férfi takaróját és betakarta. Egészen addig a gazdája mellett maradt, amíg az visszanyerte eszméletét, még annak is ellenállt, hogy a szomszédos telken lustálkodó macskák után rohanjon.

És most nézzük, mely állatok kapták meg a Dickin Medalt, amelyet a PDSA-t alapító Maria Dickinről neveztek el!

Beauty

A második világháború idején egy drótszőrű terriert kereső- és mentőkutyává képeztek ki. Bill Barnett volt a gazdája, az állatokat mentő PDSA egyik tagja. Barnett elhatározta, hogy olyan kutyákat képez ki, amelyek képesek megtalálni a bombákat. Szeretett az állatokkal dolgozni, nem csak azok szakértelme miatt, hanem mert nagyon jó társaságra talált bennük.

1940-ben egy napon Beauty elkezdett kaparni a kőtörmelék között, és néhány perccel később egy eltemetett macskát mentett ki a leomlott házak közül. Attól a naptól kedve Beauty is a mentőcsapat teljes jogú tagjaként dolgozott, és 63 állatot mentett ki a törmelék közül élve. 1945 januárjában tüntették ki a Dickin medállal.

SimonRajta kívül még hat másik kutya részesült ebben a nagyszerű elismerésben.

Olga és Regal

A második világháború idején a rendőrlovakat biztonsági okokból evakuálták Londonból. 1947. áprilisában három lovat tüntettek ki a Dickin medállal. Olga, a kanca Dél-Londonban szolgált, és segédkezett a sebesültek mentésében. Egy napon egy robbanás következtében egy üvegszilánk vágta meg a lábát, és meg kellett operálni. A Regal nevű lovat egy gyújtóbomba sebesítette meg, amely pont az istállója mellett robbant fel. Három évvel később egy másik bomba a földdel tette egyenlővé istállóját. A szerencsétlenség harmadszor sem kerülte el: akkor is egy bomba robbant fel a közelében, amikor őrjáraton vett részt egy rendőrrel.

Simon

A hajókon szolgáló macskák feladata a patkányok becserkészése volt, ők vigyáztak arra, hogy a legénység élelmiszerkészletét ne támadják meg a rágcsálók. Simon Hong Kongban született, a fekete-fehér cicust a kapitány vitte a HMS Amethyst nevű fregattra 1948-ban. Egy évvel később a hajó a Jangce folyón haladt Nanking felé, amikor megtámadták. A hajó legénysége közül megöltek néhányat – köztük a kapitányt is –, mások pedig megsebesültek. De valahogyan, talán kilenc életének egyikét felhasználva Simon megmenekült és elbújt a kapitány kabinjában. Az ajtót kaparászta, és hangosan nyávogott, amikor rátaláltak. Egy másik hajóra került, és hamarosan ott is az élelmiszerszállítmány őrzője lett.

SadieIgazi patkányvadász hírében állt, ő volt a legénység fiatal tagjainak kedvence – sokan közülük sosem látták viszont az otthonukat. A hősies Simon azonban visszatért Angliába. Megérkezése után karanténba zárták, ahol elpusztult. Sírkövén ez áll: „Túlélte a Yangce folyami incidenst, teljesítette a parancsot."

Sadie

Két öngyilkos merénylő már felrobbantotta a bombáit, amikor Sadie-t akcióba vezényelték Afganisztánban 2005. november 14-én. Sadie Karen Yardley őrvezetővel dolgozott együtt. A 9 éves keresőkutya tucatnyi ember életét mentette meg, és egy nőét is, aki az ENSZ-nél szolgált Kabulban. Sadie a Királyi Hadsereg Veterán Egységének tagjaként felfedezett egy törmelék alá rejtett kuktát, amelyben nagy mennyiségű robbanóanyagot rejtettek el. A kutyus jelzett Karen Yardley-nak, az őrvezető pedig azonnal hívta a mentőcsapatokat. Mint utóbb kiderült: a kuktát olyan nagy mennyiségű TNT-vel tömték meg, amely hatalmas pusztítást végzett volna a környéken, ha felrobban. Sadie-nek és a tűzszerészeknek köszönhetően azonban ez nem történt meg. Sadie-t tavaly február 6-án tüntették ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!