Figyelmeztettek a tudósok

2021.10.13. 11:42

Akkor is tovább nő a tengerek szintje, ha megáll a globális felmelegedés

Ha az emberiségnek sikerül is megállítani a globális felmelegedést az iparosodás beköszöntéhez képest 1,5 Celsius fokkal magasabb hőmérsékleten, a következő évszázadokban akkor is nőni fog a tengerek szintje, és félmilliárd ember otthonát mossa el – erre figyelmeztettek kedden amerikai és német tudósok.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Environmental Research Letters című szaklapban megjelent tanulmányuk szerint egy olyan világban, ahol a hőmérséklet további fél fokkal meghaladja ezt a referenciaértéket, a mai városlakók közül további 200 millióan találnák magukat térdig a tengervízben, és még inkább ki lennének téve a pusztító viharoknak.

A legsúlyosabban Ázsia lesz érintett, ahol a tíz legveszélyeztetettebb metropoliszból kilenc található.

Banglades és Vietnam lakosságának több mint fele a hosszútávú dagályszint alá kerülne egy 2 Celsius fokkal melegebb világban. Kína, India és Indonézia beépített területei szintén veszélyben lennének a vízszintnövekedés miatt.

A tengerszint emelkedésére és a part menti városokat fenyegető veszélyre vonatkozó legtöbb előrejelzés az évszázad végéig szól, és a fél méterestől az ennek kevesebb mint kétszereséig terjed, attól függően, hogy milyen gyorsan sikerül csökkenteni a szén-dioxid-szennyezést.

A kutatók szerint azonban az óceánok vízszintje 2100 után még évszázadokig tovább fog emelkedni – az olvadó jégtakarók, az óceán által elnyelt hő és a felmelegedő víz dinamikája miatt –, függetlenül attól, hogy milyen mértékben sikerül csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

„A világ népességének körülbelül öt százaléka él ma olyan szárazföldön, amely az emberi tevékenység által már a légkörbe juttatott szén-dioxid miatt várható vízszintemelkedés alatt fekszik”

– mondta el Ben Strauss, a Climate Central vezérigazgatója és vezető tudósa, a tanulmány vezető szerzője.

A több száz évig megmaradó szén-dioxid mai koncentrációja 50 százalékkal magasabb, mint 1800-ban, és a Föld felszíni átlaghőmérséklete máris 1,1 Celsius-fokot emelkedett. Ez pedig elég ahhoz, hogy a tengerszintet végül közel két méterrel megemelje, akár két évszázad, akár 10 évszázad alatt – figyelmeztetett Strauss.

A párizsi megállapodásban rögzített 1,5 Celsius-fokos felmelegedési határérték, amelyet az országok a jövő hónapban Glasgowban megrendezésre kerülő COP26 klímacsúcson próbálnak majd betartatni, hosszútávon közel háromméteres tengerszint emelkedést jelent.

Hacsak a szakemberek ki nem találják, hogyan lehet gyorsan és nagy mennyiségben szén-dioxidot eltávolítani a légkörből, a tanulmány szerint a tengerszint ilyen mértékű emelkedésében már csak az a kérdés, hogy mikor következik be.

Strauss szerint azonban nagy különbség van egy 1,5 Celsius fokos, a környezetszennyezést jelentősen csökkentő világ és egy 3-4 Celsius fokkal melegebb világ között.

„Glasgow-ban és az évtized hátralévő részében lehetőségünk van arra, hogy segítsünk vagy eláruljuk a következő száz generációt”

– hangsúlyozta.

A 2015-ös párizsi egyezményben vállalt nemzeti szén-dioxidcsökkentési kötelezettségek teljesítése esetén a Föld 2100-ra még mindig 2,7 Celsius fokos felmelegedéssel számolhatna. Ha az üvegházhatású gázok visszaszorítására irányuló erőfeszítések meghiúsulnak, a hőmérséklet 4 Celsius fokkal vagy még többel nőhet a 19. század közepén mért szinthez képest.

Ekkora felmelegedés hosszú távon hat-kilenc méterrel növelné a globális óceánok szintjét, és arra kényszerítené a jelenleg közel egymilliárd embernek otthont adó városokat, hogy vagy hatalmas védműveket építsenek a tengerszint jövőbeli emelkedése ellen, vagy magasabban építsék újjá a városokat.

A 3 Celsius fokos forgatókönyv szerint Kínában a ma 200 millió ember által lakott terület kerülne víz alá. És a fenyegetés nem csak hosszútávú: erős vízvédművek nélkül már nyolcvan éven belül is több tízmillió kínai városlakó otthona válhat lakhatatlanná.

„A 1,5 Celsius fokos felmelegedés még mindig pusztító tengerszint-emelkedéshez vezet, de a melegebb alternatívák sokkal rosszabbak” – mondta Strauss. „Rosszul állunk, de sosem késő jobbat tenni, és a különbség, amit elérhetnénk, óriási” – fűzte hozzá.

A tudósok arra figyelmeztettek, hogy magasabb szintű felmelegedés esetén jelentősen megnő a jégtakarók visszafordíthatatlan olvadásának vagy a permafrosztban lévő természetes szén-dioxid- és metánraktárak kiszabadulásának veszélye.

A globális felmelegedés minél alacsonyabb szinten való korlátozása időt nyer számunkra az alkalmazkodáshoz.

„Szinte biztos, hogy a tengerek szintje lassabban emelkedik majd egy 1,5 vagy 2 Celsius fokkal melegebb világban”

– mondta Strauss.

A tanulmány elkészítésében a Princeton Egyetem és a németországi Potsdam Institute for Climate Impact Research kutatói is részt vettek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!