Egyperces

2010.02.12. 20:44

Állati szerelem

Nyíregyháza - Kérsz egy kis céklát, szívem? – adódik a kérdés a nyíregyházi állatkert apella csuklyásmajmai láttán.

Farkas Judit

A Valentin-nap nem csak a kétlábú szerelmesek életét édesíti meg, a gondozók látványetetésen lepik meg szív alakban felfűzött csemegével az állatokat. Jó tudni egyébként, hogy nem csupán az emberek bizonyítják szerelmüket meglepetésekkel – a guineai csimpánzok például előszeretettel dézsmálják a papayatermést, és a hímek a zsákmány 90 százalékát termékeny korban lévő nőstényeknek ajándékozzák. A farkas, a lúd pedig hűségével adja jelét szerelmének, ezek az állatok ugyanis egy életre választanak párt.

Szív alakú drótra fűzött céklával és eperrel etetik a csuklyásmajmokat Valentin-nap alkalmából a nyíregyházi állatkertben. Fotó: MTI

Szív alakú drótra fűzött céklával és eperrel etetik a csuklyásmajmokat Valentin-nap alkalmából a nyíregyházi állatkertben. Fotó: MTI
Az intelligens életformának igazán nem mondható, hímnős házas csigákat is eltalálja Ámor nyila – szó szerint, ugyanis így hívják azt a kalciumtűt, amelyet egymásba lő a két csiga, mielőtt párzani kezdene. Korábban táplálkozási ajándéknak hitték a nyilat a tudósok: mintha bonbonnal lepnék meg egymást. A valódi magyarázat persze jóval prózaibb. A nyílon lévő nyálka lehetővé teszi, hogy a csiga több spermát raktározzon az ivarszervében.

Az Ausztráliában honos lantfarkú madár hímjei pedig – amellett, hogy tolldíszeikkel is vonzzák a nőstényeket – idegen tollakkal ékeskednek: más madarak énekét utánozzák megtévesztő hasonlósággal. Akadt olyan ravasz fickó, amelynek repertoárjában tizenhat másik faj éneke szerepelt – hiába, a szerelem találékonnyá tesz embert és állatot egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!