Egyperces

2017.12.21. 17:34

Amit ki tudunk röhögni, az már nem is akkora méreg: Laár András gátolja a megőrülést

Buddhista pap létére Laár András talán többet gondolkodik a kis Jézusról, mint akik elrohannak a karácsony mellett. A színész, zenész és költő szögre akasztotta Besenyő Pista bácsi csábos sapkáját, amíg megőrülésgátló tanácsokkal látott el minket.

Kiss Tímea

– Honlapján három különböző fotó fogadja a látogatót: az elsőn a L’Art pour L’Art Társulat Besenyő Pista bácsijaként, a másodikon  rockzenészként, a harmadikon buddhista papként üdvözöl. Véletlen ez a sorrend?

– Valamiféle titokzatos okból úgy alakult az életem, hogy ennyiféle dologgal foglalkozom. A zenészséggel kezdődött, 14 éves korom körül határoztam el, hogy beatzenész leszek. Ez sikerült, 36 éve jött a KFT együttes. 85-ben aztán Galla Miklós meggyőzött arról, hogy állítsunk össze egy estet abszurd hülyeségekből: a vicces versikéimből nagybetűs „Művészi Est" lett. Ő rángatott ebbe, mert én nem akartam ezekkel semmit kezdeni. Rajtaragadtam a műfajon, és szerencsére gyorsan népszerűvé is vált ez a humor. És akkoriban döbbentem rá, hogy fontos a szellemi élet, a spirituális háttér, kisebb kerülő utakkal odataláltam a buddhizmushoz is.

 Növeszti a bölcsességét

 – Van valami különleges oka annak, hogy minden egyszerre jött?

– 29-30 éves voltam ekkor, és a magyarázat megint csak egy más oldalról érthető meg. A Szaturnusz bolygó ugyanis 29 év alatt tesz meg egy nagy kört,  és tér vissza oda, ahol a születésünkkor állt. Pont ez a bolygó sorsbolygó, így amikor megtesz egy kört, akkor történik meg valójában a felnőtté válás. Erre a korra már sok mindent megtapasztalunk, nálam például ekkor jött a buddhizmus és a L’art pour L’art. A következő ciklus már a tapasztalatszerzés 58-59 éves korig, a harmadik kör pedig a bölcsesség kialakulása vagy a lepusztulás a 90. életévre. Betöltöttem a hatvanat, belekerültem ebbe a harmadik körbe, várom, hogy a bölcsességem növekedjen.      

Meditál és jógázik Laár András, hogy kipucolja elméjét. FOTÓ: RedLemonMedia

 – És ma már a legidősebb fiával, Dáviddal zenél tovább a  rockos Grotex Bandben, amely az ön abszurd szerzeményeivel és klasszikussá vált dalaival áll színpadra. Örült, amikor a gyermeke megragadta a dobverőket?

– Már a Laár 60 életműkoncerten is ő dobolt. Igazán szerencse, hogy nagyon jó dobos lett, ennek köszönhetően tudunk együtt zenélni. Eleinte azt szerettem volna, ha gitározni tanul, de ennek így kellett lennie.


 – Így kellett lennie – hisz ebben a szófordulatban?

– Persze!

Csak berombolunk dolgozni

– Minden vállalkozásában sikeres.  Múlik ez azon, hogy nem foglalkozik aktuálpolitikával?

 – A sikerhez sokkal nagyobb mértékben járulna hozzá a politizálás: beállni az egyik oldalra, és gyorsan kapni 30 milliót. Inkább talán az köszönhető a távolmaradásomnak a politikától, hogy eddig meg és fenn tudtam maradni a színpadon. Emberi okokból fontos, hogy nem politizálok, nem hiszek a politika üdvözítő erejében.

Besenyő Pista bácsi nem teljesen "nóóóórmális", de a L'Art pour L'Art társulat előadásaiban remek hangulatot tud teremteni. FOTÓ: L'Art pour L'Art Társulat

 – Önálló, életvédelmi, mentálhigiéniás, megőrülésgátló szaktanácsokban gazdag estjének a címe Hogyan ne dögöljünk meg? Elárulná, mitől döglünk meg?

 – Az állandó stresszeléstől és bizonytalanságérzéstől. Attól, hogy soha nem nyugodhatunk meg. Amikor este hazaérünk, akkor is az épp aktuális ügyekkel kell bajlódnunk. Aztán nézzük azt a rettenetes tévét, marha rossz hangulatban lefekszünk, ugyanolyan hangulatban felkelünk, és berombolunk dolgozni. Ez a megdöglés, és a magyarok rendkívül gyorsan dögölnek. Hogy ezt elkerüljem, minden este meditálok. Ez energetikai művelet is, nemcsak gondolati: jó lélegzéssel egy egészen elhasznált fizikai állapot is megjavítható.

 

Laár Andrással és a L’Art pour L’Art társulattal az ország több pontján találkozhatunk. A Szegedi Nemzeti Színházban december 27-én 17:30-kor és 20 órakor, Tatabányán a Vértes Agórájában február 24-én 19 órakor lépnek fel Halványlila gőz című előadásukkal.


 – A karácsonykor esedékes elmélyülés, befelé fordulás segítheti a túlélést?

– A karácsony ma már kevésbé elmélyülős ünnep, mint ami régen lehetett, amikor még nem arról szólt, hogy mit és mennyi idő alatt kell összevásárolni az összes rokonnak. De ettől függetlenül jó kis ünnep, csak épp az ellenkezőjéről, a felpörgetésről szól a gyakorlati része. A kis Jézusról való gondolkodás a háttérbe szorul, nem a spiritualitás kerül a középpontba.


– Ön buddhista papként gondolkodik a kis Jézuson?

 – Természetesen! Református keresztény vagyok, a buddhizmus a felvett vallásom, utóbbival alakítottam ki közelebbi kapcsolatot. Nem tiltja, hogy több vallásom legyen, mert minden vallást tisztel a maga nemében, és azt mondja, hogy minden vallás jó. Nem lenne szabad a vallásokat egymás ellen kijátszani. Nálunk a családban nincs miselátogatás, a feleségem például evangélikus. A napi vallási gyakorlatunk viszont a buddhizmushoz kapcsolódik meditációval, jógával, de ettől még Szűz Mária és Jézus Krisztus alakját nagyon tiszteljük.

A buddhizmus becsüli a többi vallást és követőjét, így Laár András is maradhatott evangélikus. FOTÓ: RedLemonMedia

Minden baj a hülyeségből ered

 – A jógát viszont ma már sokan „csak" sportnak tekintik. Ez zavarja?

– Lehet, hogy így van, de nem kell azzal foglalkozni, más hogyan látja. Örüljünk, hogy élünk: ha most háború lenne, már érvelés sem lenne. Ha nincs háború, legalább el lehet szörnyülködni ezen vagy azon.


 – Azért nem a béke jele, amikor a szupermarketben áttolják a bevásárlókocsit a lábunkon, vagy amikor üvölt ránk a dugóban a mögöttünk veszteglő…

 – Ilyen háború van, a fene vigye el. Minden baj a hülyeségből ered, de ha már a saját hülyeségünket tudjuk kezelni, a helyére nyugalmat tudunk teremteni, akkor már sokkal kiegyensúlyozottabb az életünk.


 – Azért a nevetés sem rossz módszer...

– Jaj, persze hogy nem! Amit ki tudunk röhögni, az már nem is akkora méreg.

 

 Laár András tippjei a hosszú élethez


– Nem szabad gyűlölködni senkire, semmilyen okból, elromlik tőle a közérzet. A gyűlölet a legnagyobb méreg a világon, az összes háború vagy más fegyveres konfliktus mögött gyűlölködés van.

– Érdemes időnként olyan testi és lelki gyakorlatokat végezni, amelyek a „pucolást" szolgálják, megszabadítanak a mérgektől.


 

Címkék#interjú

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!