állati viselkedés

2021.02.23. 07:30

Arcfelismerő technológiát fejlesztenek Kínában majmok kutatásához

Arcfelismerő technológiát fejlesztenek a kutatók egy Kínában honos ritka majomfaj, az arany piszeorrú majom tanulmányozásának megkönnyítésére.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hsziani Északnyugati Egyetem kutatóinak célja, hogy létrehozzák a Csinling-hegységben élő arany piszeorrú majmok egyedenkénti azonosítását lehetővé tevő adatbázist. A jelenleg még csak kísérleti fázisban lévő technológia nagyjából 200 példány azonosítására képes.

– Hétszáz-nyolcszáz képet készítünk minden egyes majomról és az arcfelismerés jelenleg 94 százalékos hatékonysággal működik – mondta Csang Ho, a kutatócsoport egyik tagja.

Miután teljesen elkészült, a rendszert betelepítik a vadonban felállított infravörös kamerákba, és automatikusan észlelni fogja a majmokat, azonosítja őket és információkat gyűjt a viselkedésükről.

Az új technológia jelentősen meg fogja könnyíteni az arany piszeorrú majmok tanulmányozását,

a kutatóknak ugyanis hagyományosan egy-két évbe telik mélyreható viselkedéselemzést végezni egy-egy kolóniában.

A Csinling-hegység nagyjából négyezer arany piszeorrú majomnak ad otthont.

A tipikus falakó majom egész évben az erdőben él 1500-3300 méteres tengerszint feletti magasságban. Ritka szépségű bundáját sűrű, puha szőrzet alkotja. Feje búbja és farka sötét színű, testének többi része aranyvörös.

Borítókép: Arany piszeorrú majom / Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!