covid

2021.08.05. 10:45

Átlagosan hat nap után meggyógyulnak a koronavírussal megfertőződött gyerekek

Átfogó kimutatást végeztek a megfertőződött és tüneteket mutató gyerekekről.

A medic performs a COVID-19 coronavirus swab test on a child in a vehicle at a Home Front command drive-through coronavirus testing complex in Jerusalem on July 29, 2021. (Photo by MENAHEM KAHANA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Menahem Kahana

Átlagosan hat nap után meggyógyulnak a koronavírussal megfertőződött gyerekek – állapították meg brit kutatók.

A The Lancet Child & Adolescent Health című tudományos lapban bemutatott tanulmány a szerzők szerint az első átfogó kimutatás a megfertőződött és tüneteket mutató gyerekekről.

A vizsgálat alapját azok a tünetek adták, amelyeket az érintett gyerekek szülei vagy nevelői jelentettek le egy applikáción keresztül a pozitív koronavírusteszt után.

2020 márciusa és 2021 februárja között 75 529 lejelentett, tüneteket mutató 5 és 17 év közötti gyermek koronavírustesztje közül 1734-é lett pozitív.

Átlagosan három tünet jelentkezett ezeknél a gyerekeknél, a leggyakoribb a fáradtság, a fejfájás és az ízlelés vagy szaglás elvesztése volt.

Ritkán fordult csak elő, hogy a megfertőződés után négy hétig, vagy annál tovább is fennmaradtak a tünetek: a vizsgált esetek 4,4 százalékánál. Nyolc hét után a gyerekeknek csak kevesebb mint 2 százaléka tapasztalt tüneteket.

„Megnyugtató, hogy a Covid–19 tüneteitől hosszú távon szenvedő gyerekek száma nagyon alacsony”

– mondta Emma Duncan, a tanulmány vezető szerzője.

Az idősebb gyerekek kissé tovább voltak betegek, átlagosan hét napig, míg az 5–11 év közöttiek tünetei átlagosan 5 nap után elmúltak.

A több mint négy hét után is tüneteket érző gyerekek aránya is magasabb volt az idősebb korosztályban (5,1 százalék), mint a fiatalabbaknál (3,1 százalék).

A tanulmány szerzői ugyanakkor a vizsgálat gyengeségének ismerik el, hogy a tüneteket nem vizsgálták és nem hasonlították össze, ebben a szülők szubjektív megítélése játszott nagy szerepet.

Mivel a vizsgálat a 2021 februárjával záruló időszakot érintette, nem világos, hogy eredményei a koronavírus delta variánsára is érvényesek lehetnek-e. Ez csak tavasszal terjedt el, Indiából indulva Nagy-Britannián át Európában.

Borítókép: Tesztelnek egy gyereket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!