ártatlan áldozatok

2021.06.19. 17:17

Az állatok életét is megkeseríti az India és Pakisztán közötti fegyveres konfliktus

Legutóbb két medvebocsot találtak, amelyek anyját két hónapig keresték, hiába.

Two young brown bear cub in the forest. Portrait of brown bear, animal in the nature habitat. Wildlife scene from Europe. Cub of brown bear without mother.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Volodymyr Burdiak

Az állatvilág életét is megkeserítik az India és Pakisztán közötti fegyveres konfliktusok és a határ mentén húzódó elektromos kerítés. Az összetűzések legutóbbi áldozata egy ázsiai feketemedve-ikerpár, melyeket Kasmír régió pakisztáni oldalán találtak.

A Sarda és Narda névre keresztelt bocsokat tavaly találták meg 4270 méteres tengerszint feletti magasságban. Muhammad Aszraf, a vadvédelmi és halászati minisztérium munkatársa szerint vadőrök és önkéntesek két hónapon át kutattak a régióban, de nem találták nyomát az anyaállatnak. Valószínűleg a határ indiai oldalán ölhette meg egy szárazföldi akna vagy gránát.

A bocsokat azóta szakértő gondozók nevelik.

Kasmírért azóta folynak a harcok, hogy 1947-ben India és Pakisztán kivívta függetlenségét a brit uralommal szemben. Mind a két ország magának követeli a régió feletti irányítás jogát.

A két ország közötti határ mentén 2004 óta húzódik egy 3,6 méter magas kerítés, melyet India épített, hogy „megakadályozza a katonák áthaladását”. De a vadon élő állatok számára is lehetetlenné teszi, hogy szabadon mozogjanak természetes élőhelyükön.

A medvebocsok esete csak egyetlen példa erre. Asraf felidézte, hogy néhány éve egy feketemedve tetemét találtak a kerítéstől nem messze egy szakadékban. Egyik lábát akna tépte le, utána zuhant a szakadékba.

„Ez történik számos vadállattal, csak ritkán szerzünk róla tudomást” – mondta Aszraf.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!