Nehéz időszak

2020.01.26. 22:31

Beárnyékolták a bozóttüzek az ausztrál nemzeti ünnepet

Scott Morrison kormányfő kitüntetés adományoz az oltásában részt vevő embereknek.

Bendalong, 2020. január 3. Ég a növényzet az Új-Dél-Wales állambeli Bendalongban 2020. január 3-án.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Rick Rycroft

Ezrek vettek részt az Ausztrália napján megrendezett ünnepségeken vasárnap, amelyekre rányomták bélyegüket a 33 halálos áldozatot követelő és számos otthont, illetve állatok millióit elpusztító bozóttüzek.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, hogy Ausztrália napja az ország ősi és újabb történeteire való emlékezés ideje.

A kormányfő rámutatott, hogy az aszályok és bozóttüzek is hozzátartoznak azokhoz a kihívásokhoz, amelyekkel az ausztrál kontinens lakosainak meg kell küzdenie.

Ausztrálként szeretjük ezt az országot, annak szépségét, de gazdagsága és áldásai mellett ismerjük rettenetes arcát is

nyomatékosította.

Morrison bejelentette, hogy kitüntetés adományoz a bozóttüzek oltásában részt vevő embereknek. A kormányfő aláhúzta: példátlan összefogásnak lehettek szemtanúi, hiszen az elmúlt hetekben önkéntesek és fizetett tűzoltók ezrei dolgoztak éjt nappallá téve a lángok megfékezésén.

A brit Első Flotta hajói 1788. január 26-án érkeztek meg az új-dél-walesi Port Jacksonba, és ezen a napon vonták fel a brit zászlót az angol koronagyarmaton.

Nagy-Britannia lakatlan földrészként igényt tartott Ausztráliára annak ellenére, hogy annak őslakosai több mint 50 ezer éve éltek a kontinensen.

A helyi bennszülöttek a megszállás napjának tartják a nemzeti ünnepet, és követelik annak eltörlését.

A vasárnapi rendezvényeken is többen tiltakoztak A népirtás nem ok a büszkeségre feliratot, valamint az őslakosok jelképeit és zászlóját hordozva. Ausztráliában körülbelül 700 ezer bennszülött él, akik szocioökonómiai mutatói minden tekintetben alatta maradnak a 25 milliós fehér lakosságéinak.

Borítókép: ég a növényzet az Új-Dél-Wales állambeli Bendalongban 2020. január 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!