Gyászol Thaiföld

2019.09.18. 17:33

Belakott bambuszból, aztán holtan esett össze Csuang Csuang

Váratlanul elpusztult a thaiföldi Csiangmai állatkertjében élő óriáspandapár hím tagja, a 19 éves Csuang Csuang.

Forrás: Instagram

Az észak-thaiföldi állatkert kedvence hétfőn egy étkezés után szédülni kezdett, majd holtan esett össze. Az állat előtte nem mutatta semmiféle betegség jelét, a legutóbbi egészségügyi vizsgálatnál is mindent rendben találtak nála.

A halál okának kiderítése időbe telik, mert a Kínával kötött kölcsönszerződés szerint egy elpusztult óriáspandát mindaddig nem boncolhatnak fel, amíg nincs jelen egy kínai szakértő is.

Csuang Csuang 2003-ban érkezett Kínából Thaiföldre párjával, Lin Hujjal 10 évre, de a határidő lejárta után a kölcsönszerződést további tíz évvel meghosszabbították. Az óriáspandák az ország kedvencei lettek, egyfajta valóságshow főszereplőiként egy külön tévécsatornán három éven át minden percüket figyelemmel kísérhették a rajongók.

A thaiföldi pandarajongók éveken át lélegzetvisszafojtva figyelték, hogy születik-e kispanda Csiangmaiban, de Csuang Csuangot a gondozók még pandapornó vetítésével sem tudták rábírni a párzásra, végül 2009-ben mesterséges megtermékenyítés útján született utódjuk.

A hím óriáspanda haláláról tartott keddi sajtóértekezleten az állatkert állatorvosa rámutatott, hogy az óriáspandák általában 15-20 évig élnek.

A thaiföldi állatkert munkatársai a gyász jeleként egy ideig fekete-fehér ruhát viselnek, kedden egyperces néma csenddel is megemlékeztek Csuang Csuang hirtelen haláláról, és további megemlékezéseket is tartanak az elkövetkező napokban.

Az állatkert adatai szerint az elmúlt 16 évben 15 millió látogatót vonzott az óriáspandapár, ami nagyjából 10 millió dollár bevételt hozott az intézménynek.

Bár Kína formálisan kutatási és fajmegőrzési célból adta kölcsön a pandapárt Thaiföldnek, az ügyletet mindenki politikai gesztusként, a jó szándék kifejezéseként értékelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!