különlegesség

2020.12.01. 09:15

Bemutatják a világ legrégibb, mozgatható fémbetűkkel nyomtatott könyvét

Az UNESCO 2001-ben ismerte el a Csikcsit a világ legrégibb, mozgatható fémbetűkkel nyomtatott könyvének és felvette A világ emlékezete programjába.

A Korean fair goer takes pictures of Korean so-called "Jikji" printing plates used already in 1377 for the printing of books, 18 October 2005 at Frankfurt's fairgrounds, one day before the opening of the international book fair, scheduled until 23 October. The guest of honour at the 57th annual Frankfurt Book Fair is South Korea that has brought out 62 authors to Germany to introduce them to the western public. Some 270 000 people are expected to visit the world's most important book fair, and 7000 exhibitors from 100 countries are present. AFP PHOTO DDP/TORSTEN SILZ GERMANY OUT

Forrás: dpa/AFP

Fotó: Torsten Silz

A cshongdzsui korai nyomtatványok múzeuma szerint a www.globaljikji.org oldalon 11 nyelven, köztük angolul, koreaiul, japánul, kínaiul, franciául és spanyolul olvashatnak az érdeklődők a Csikcsi részletes történetéről, végiglapozhatják a könyv digitális változatát, valamint szakértői magyarázatokban és tudományos elemzésekben is elmerülhetnek.

A szon, a japán zen buddhizmust felváltó vallás alapelveit leíró Csikcsit Pegun buddhista szerzetes (1298-1374) írta. Pegun tanítványai 1377-ben nyomtatták ki a Csikcsit fémes nyomdai eljárással, 78 évvel megelőzve Johannes Gutenberg Bibliáját.

Az eredetileg két kötetben megjelent könyv nagy része mára elveszett, a második kötetet a Francia Nemzeti Könyvtár őrzi.

Borítókép: érdeklődő a Csikcsi előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!