Egyperces

2013.10.17. 10:45

Elárvereznek egy dinoszaurusz csontvázat

Árverésre kerül Misty, a 17 méter hosszú Diplodopus Longus csontváza november 27-én egy dél-angliai kisvárosban, Billingshurstben.

A Summers Place árverési ház 400-600 ezer font (140-211 millió forint) közötti összeget vár a nőstény dinoszauruszért, amelynek csontjait az egyesült államokbeli Wyoming szövetségi államban ásták ki, majd Hollandiában preparálták és végül Nagy-Britanniában állították össze.

"Nagy esélye van annak, hogy egy múzeum vásárolja meg, de elvben magánszemély is megveheti" – mondta Silke Lohmann, az árverési ház szóvivője.

Fotó: BNPS

Fotó: BNPS
A Diplodocus (nevének jelentése dupla gerenda) az egyik legjobban ismert szauropoda, egy igen nagy, hosszú nyakú, négy lábon járó, ostorszerű farokkal rendelkező állat. Mellső lábai kissé rövidebbek voltak a hátsóknál, ezért a teste nagyjából vízszintesen helyezkedett el. Hosszú nyakú és farkú, négy, erős lábon álló csontváza mechanikailag függőhídra emlékeztetett. Testsúlya elérhette a 15 tonnát, hossza 30 méter körül volt, hatméteres nyakán pedig apró fej ült.

A dinoszaurusz a Billingshurstben rendezett Evolúció című árverés fő darabja lesz.

A katalógusban több más őslénytani érdekesség is található, így a XVII. század végén kihalt dodó madár rendkívül ritka medencecsontja, egy Ichthyosaurus communis fosszilis lenyomata, valamint egy Mistyvel egykorú, de tízszer kevésbé drága hal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!