Veszélyeztetett faj

2021.01.08. 13:00

Elpusztult Pagasa, az első fogságban született majomevő sas

Elpusztult 28 évesen az első fogságban született majomevő sas a Fülöp-szigeteken – jelentette be pénteken a kihalás fenyegette faj megmentésével foglalkozó szervezet.

Forrás: Shutterstock

A Pagasa (Remény) nevű madár 1992. január 15-én kelt ki a tojásból a Philippine Eagle Foundation fajmegmentési programja keretében.

A majomevő sas (Pithecophaga jefferyi) egy óriási ragadozómadár, amely a Fülöp-szigetek négy szigetén fordul elő. Az ország nemzeti madarának számító állat a „kritikusan veszélyeztetett” kategóriában szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján.

A vadon fészkelő párok számát 400 körülire becsülik, több mint 30 egyed az alapítvány gondozásában él a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Davao városban.

Pagasa szerdán múlt ki olyan fertőzések következményeként, amelyek rendszerint végzetesek a ragadozók számára. A madarat egy hétig tartó orvosi kezeléssel sem sikerült életben tartani – közölte az alapítvány.

Pagasa 14 évig tartó kutatás eredményeként, mesterséges megtermékenyítéssel jött világra. A madár egyetlen utódja, Mabuhay ugyancsak művi megtermékenyítés segítségével született 2013-ban.

„Pagasa a reménysugarat jelentette a fülöp-szigetekiek számára, és állandó biztatást adott mindazoknak, akik nemzeti madarunk kihalástól való megmentésén fáradoznak”

közölte az alapítvány.

A majomevő sas egyméteresre is megnőhet, szárnyfesztávolsága elérheti a két métert is, így a legnagyobb ragadozó madarak közé tartozik.

Borítókép: majomevő sas (Pithecophaga jefferyi)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!