köztörvényes bűncselekmény

2021.06.27. 07:13

Facebook-csoportban hirdetik embercsempészek a hajóutat Európába (videó)

A közösségi csatornákon hirdetnek az embercsempészek egy indulási naptárat, amiből kiderül, hogy mikor és honnan indulnak hajók Líbiából Olaszországba.

A man believed to be Eritrean Medhanie Yehdego Mered, the head of one of the largest migrant trafficking networks, but claims his identity has been mistaken and to be Medhanie Tesfamariam Behre, is pictured at the end of a session of his trial at the Court of Palermo in Sicily on February 14, 2019. - Known as "the General", Medhanie Yehdego Mered was wanted on suspicion of being the head of one of the largest migrant trafficking networks that had sent thousands of migrants to Europe, and hundreds to their deaths. But the triumph was short-lived, with serious doubts quickly arising over the real identity of the man now on trial in Palermo, who claims he is an Eritrean refugee called Medhanie Tesfamariam Berhe, whose only misfortune is to share a first name with the smuggling kingpin. (Photo by Andreas SOLARO / AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY FANNY CARRIER

Forrás: AFP

Fotó: Andreas Solaro

A Facebookon található egy csoport, amelyet Tal Abdeen Ahmed alapított, és arra szolgál, hogy az embercsempészek ide posztolják a telefonszámaikat, és megkérik az átkompolni kívánókat, hogy lépjenek velük kapcsolatba – írja a V4NA.

In diverse operazioni di salvataggio, il 13 giugno, la " target="_blank">@CoastGuardLIBYA ha riportato in #Libia 544 #migranti, tra questi 37 donne e 8 minori. https://t.co/39S4AvNnbF

— Francesca Totolo 2 (@fratotolo2) " target="_blank">June 15, 2021

Vannak olyan személyek, akik információért lépnek be ebbe a csoportba, egy posztban azt írták: „a bátyám egy gumicsónakkal ment el Líbiából múlt vasárnap, van róla híred?”

És vannak olyanok is, akik ajánlatokat tesznek, hogy mikor milyen hajóval lehet eljutni Európába. „Jövő szerdán kiváló motorral egy 12 méteres hajó indul, 40 emberrel a fedélzetén. Indulás Zuwarából. Telefonokat lehet hozni, hogy érkezéskor értesíthessék a szülőket”.

Az illegális bevándorlóktól az áthajózásért nagyjából 900 eurót kérnek el.

– A legtöbb esetben ezekben a csoportokban olyan emberek is vannak, akik megtévesztik a migránsokat, és miután kifizették őket eltűnnek. De előfordul az is, hogy valóban embercsempészekkel kommunikálnak. Folyamatban vannak a vizsgálatok, ezért nem árulhatok el többet, csak annyit, hogy nehéz az embercsempészek keresése, mert a szerverek külföldön vannak, leggyakrabban Pakisztánban – mondta Marco Martino az olasz Állami Rendőrség részéről.

Hozzátette, hogy „továbbra is vizsgáljuk a trapani ügyészség által felderített személyeket, akik szintén kapcsolatban állnak néhány civil szervezettel. Megdöbbentőnek tartom, hogy hány csempész hagyja figyelmen kívül a tényt, hogy akárki elolvashatja a bejegyzéseiket. Gyakran a Viberen vagy Telegramon keresztül kommunikálnak, és akkor nagyon nehéz megtudni, hogy hol vannak ezek az emberek ezért fontos ezeknek a csoportoknak a jelenléte”.

A szervezés mellett az emberkereskedők promóciós videókat is közzé tesznek a csoportban.

Video promozionale di un " target="_blank">#trafficante di #Zuwara, in #Libia: i #migranti attendono di imbarcarsi su un barcone diretto in Italia.

Visibili le “inimmaginabili torture” subite dagli immigrati. pic.twitter.com/IiI8mgOqyk

— Francesca Totolo 2 (@fratotolo2) " target="_blank">June 14, 2021

Egy másik videón pedig bemutatnak, egy megtelt csempészhajót, amin utaztatják a migránsokat.

“Le donne e i bambini”, visibilmente malnutriti e torturati, a bordo di un barcone partito dalla " target="_blank">#Libia e arrivato a #Lampedusa nei giorni scorsi.

Spoiler: immagini commoventi. pic.twitter.com/hqvdLRnsF1

— Francesca Totolo 2 (@fratotolo2) " target="_blank">June 16, 2021

Borítókép: Embercsempész a palermoi bíróság előtt 2019-ben / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!