Gyász! Meghalt Donna Summer, a ˝disco királynője˝

Az amerikai énekesnőt 63 éves korában érte a halál - mellrákja volt. Donna Summer pályafutása során öt Grammy-díjat nyert.

A hírességet 63 éves korában érte a halál Floridában, rákbetegségben szenvedett – közölte a TMZ.com celebportál. A hírt a család közleményben megerősítette.

Donna Summer pályafutása során öt Grammy-díjat nyert, legnagyobb sikereit az 1970-es években aratta. Híres dalai között szerepelt a Hot Stuff vagy épp a Last Dance. Az énekesnő betegsége – mellrákja – ellenére is dolgozott, de utolsó albumát már nem tudta befejezni.

Az 1948. december 31-én született Donna Summer minden idők egyik legsikeresebb disco csillaga, emellett a rhythm and blues, a rock megbecsült előadója és színésznő is volt. LaDonna Adrian Gaines néven született Boston egyik külvárosában, hétgyerekes családban. Mahalia Jackson hatására kezdett énekelni, járt templomi kórusba, majd tizenéves korában csatlakozott a The Crow együtteshez. Tizennyolc évesen szerepet kapott a Hair musicalben a Broadwayn, ezért tanulmányait félbeszakította. Amikor a társulat a darabot bemutatta Európában, ő Németországban telepedett le, ott lett belőle hamarosan a disco csillaga.

Donna Summer – This Time I Know It’s For Real

Közben fellépett pop együttesekben, emellett különböző zenés darabokban vállalt szerepeket. Művészneve osztrák férjétől származik, akivel nagyon rövid ideig élt együtt.

Első kislemeze – még lánynevén – 1971-ben jelent meg, de nem hagyott maradandó nyomot a zenei életben. Első nagy sikere a The Hostage, amely Belgiumban listavezető volt, Hollandiában a második lett. A Love to Love You Baby című dalával 1975-ben meghódította az amerikai listát is – az utóbbi években Beyoncé is elénekelte. Első amerikai lemeze is ezzel a címmel jelent meg.

Donna Summer legnagyobb sikereit az 1970-es években aratta.
Donna Summer legnagyobb sikereit az 1970-es években aratta.

1976-ban három száma – a Four Seasons, a Wasted és a Try Me, I Know We Can Make It – jutott fel a slágerlisták élére. Egyik legnagyobb sikere, az I Feel Love 1977-ben volt listavezető, ezt az évek során feldolgozta többek között Madonna, Whitney Houston, Diana Ross, Britney Spears, Vanessa Mae és Robbie Williams. Last Dance című dala – legjobb filmdalként – Oscar-díjas lett. Az 1979-es esztendő diadalmenet volt Donna Summer életében: három egymást követő albummal és három kislemezzel ugrott a slágerlista élére. Jutott listavezető sikere a nyolcvanas, a kilencvenes évekre is, 2008-ban az Iím A Fire és a Stamp Your Feet a dance lemezek legjobbja volt, Crayons című albuma pedig az 5. helyig jutott.

Csak a Billboard listáját négy albuma vezette, s több más került az első tíz közé. Dalai közül jóval több mint tíz végzett az élen.

Donna Summert három lánya és több unokája gyászolja