Egyperces

2012.05.17. 20:59

Gyász! Meghalt Donna Summer, a ˝disco királynője˝

Az amerikai énekesnőt 63 éves korában érte a halál - mellrákja volt. Donna Summer pályafutása során öt Grammy-díjat nyert.

A hírességet 63 éves korában érte a halál Floridában, rákbetegségben szenvedett - közölte a TMZ.com celebportál. A hírt a család közleményben megerősítette.

Donna Summer pályafutása során öt Grammy-díjat nyert, legnagyobb sikereit az 1970-es években aratta. Híres dalai között szerepelt a Hot Stuff vagy épp a Last Dance. Az énekesnő betegsége - mellrákja - ellenére is dolgozott, de utolsó albumát már nem tudta befejezni.

Az 1948. december 31-én született Donna Summer minden idők egyik legsikeresebb disco csillaga, emellett a rhythm and blues, a rock megbecsült előadója és színésznő is volt. LaDonna Adrian Gaines néven született Boston egyik külvárosában, hétgyerekes családban. Mahalia Jackson hatására kezdett énekelni, járt templomi kórusba, majd tizenéves korában csatlakozott a The Crow együtteshez. Tizennyolc évesen szerepet kapott a Hair musicalben a Broadwayn, ezért tanulmányait félbeszakította. Amikor a társulat a darabot bemutatta Európában, ő Németországban telepedett le, ott lett belőle hamarosan a disco csillaga.

Donna Summer - This Time I Know It's For Real
Közben fellépett pop együttesekben, emellett különböző zenés darabokban vállalt szerepeket. Művészneve osztrák férjétől származik, akivel nagyon rövid ideig élt együtt.

Első kislemeze - még lánynevén - 1971-ben jelent meg, de nem hagyott maradandó nyomot a zenei életben. Első nagy sikere a The Hostage, amely Belgiumban listavezető volt, Hollandiában a második lett. A Love to Love You Baby című dalával 1975-ben meghódította az amerikai listát is - az utóbbi években Beyoncé is elénekelte. Első amerikai lemeze is ezzel a címmel jelent meg.

Donna Summer legnagyobb sikereit az 1970-es években aratta.

Donna Summer legnagyobb sikereit az 1970-es években aratta.
1976-ban három száma - a Four Seasons, a Wasted és a Try Me, I Know We Can Make It - jutott fel a slágerlisták élére. Egyik legnagyobb sikere, az I Feel Love 1977-ben volt listavezető, ezt az évek során feldolgozta többek között Madonna, Whitney Houston, Diana Ross, Britney Spears, Vanessa Mae és Robbie Williams. Last Dance című dala - legjobb filmdalként - Oscar-díjas lett. Az 1979-es esztendő diadalmenet volt Donna Summer életében: három egymást követő albummal és három kislemezzel ugrott a slágerlista élére. Jutott listavezető sikere a nyolcvanas, a kilencvenes évekre is, 2008-ban az Iím A Fire és a Stamp Your Feet a dance lemezek legjobbja volt, Crayons című albuma pedig az 5. helyig jutott.

Csak a Billboard listáját négy albuma vezette, s több más került az első tíz közé. Dalai közül jóval több mint tíz végzett az élen.

Donna Summert három lánya és több unokája gyászolja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!