Természeti katasztrófa

2020.08.19. 20:07

Hatalmas tüzek pusztítanak a világ legnagyobb mocsárvidékén

Hatalmas tüzek pusztítanak a brazíliai Pantanalban, a világ legnagyobb mocsárvidékén. A lángok a régió legfontosabb közlekedési útvonalát fenyegetik és számos védett fajt veszélyeztetnek.

Lángok pusztítják a növényzetet az Amazonas-medencében, a brazíliai Mato Grosso szövetségi államban lévő Pantanal közelében 2019. október 31-én. A Brazil Űrkutatási Intézet (INPE) szerint az idén már csaknem kétszer annyi esõerdõ pusztult el Brazíliában, mint a múlt év hasonló idõszakában.

Forrás: MTI/EPA/Mato Grosso állam kormányzata

Fotó: Chico Ribeiro

Augusztus első 15 napján a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet, az Inpe 3121 tüzet észlelt, csaknem ötször annyit, mint egy évvel ezelőtt, a hasonló időszakban. Ha ez a tendencia folytatódik, az elmúlt 22 év minden rekordját megdöntheti a tüzek száma.

Ricardo Salles környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a térségben a levegő nagyon forró, száraz, erős szelek fújnak. A miniszter hozzáfűzte, hogy a Pantanalban tett körútján több száz tüzet látott, és olyan helyeken is járt, ahol a tűzoltók szakadatlan munkája és a repülőgépről történő oltás ellenére is óriási kár keletkezett a flórában és faunában.

Január és július között a Pantanal 6 százaléka, mintegy 8500 négyzetkilométernyi mocsaras erdőség égett le.

A Pantanal tízszer akkora, minta a floridai Everglades mocsárvidék. A 140-160 ezer négyzetkilométernyi vizenyős régió a Föld egyik leggazdagabb biodiverzitású területe, több mint 4700 növény- és állatfaj otthona.

Borítókép: lángok pusztítják a növényzetet az Amazonas-medencében, a brazíliai Mato Grosso szövetségi államban lévő Pantanal közelében 2019. október 31-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!