Építészet

2020.09.18. 18:05

Hűvösvölgyi családi házat választottak az év házának 2020-ban

Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál hűvösvölgyi lakóháza kapta a fődíjat családi ház kategóriában, a középületek között pedig a Budai Vigadó felújításáért Nagy Csaba és csapata vehette át a legjobbnak járó elismerést az Év háza gálaesten csütörtökön Budapesten.

Forrás: Shutterstock

A szervezők közleménye szerint

a szakmai pályázat az elmúlt évtizedben a legismertebb és legszélesebb körben érdeklődésre számot tartó építészszakmai elismeréssé vált.

Az eredményhirdetést a megjelenteken kívül az érdeklődők a helyszínről sugárzott online közvetítésen élőben követhették.

A két fődíj mellett hét különdíj és kategóriánként egy-egy közönségdíj is gazdára talált, az idei év újdonsága volt ugyanis, hogy a szervezők megkérdezték a közönség véleményét is.

Idén húsz középület és 33 családi ház került az Év háza pályázat szakemberekből álló zsűrijének asztalára. A pályázatot a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a Magyar Építész Kamara (MÉK), a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) szakmai védnökségével írták ki, meghirdetését az építőipar legnagyobb gyártóinak együttműködése tette lehetővé.

Az idei pályázat minden nehézség ellenére további erősödést mutatott, főleg a nemrégen bevezetett középület kategóriában

idézi a közlemény Szoják Balázst, az Év háza pályázat kurátorát.

A családi ház kategóriában fődíjas hűvösvölgyi otthon frappáns telepítése, az utca felől már-már rejtőzködő zártsága, ugyanakkor a belső terek feltárulása, izgalmas átlátásai, külső és belső térkapcsolatai mind a mai világunkból egyre nehezebben fellelhető józanságra, mértékletes és jóízlésű viselkedésre vallanak. A ház nyugodtságot áraszt az otthon nyugodtságát méltatta Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál épületét Marián Balázs Ybl-díjas építész, a zsűri tagja.

Középület kategóriában az idei legjobb a Budai Vigadó felújítási munkáinak tervezéséért az Archikon csapata lett (tervezők: Nagy Csaba, Pólus Károly, Benedek Botond, T. Major Krisztina, Botos András, Chvalla Diána, Long Yining, Mészáros Eszter).

Manapság könnyen bontunk épületet, nem törődve a műszaki értékkel, az elpocsékolt energiával, hogy az épített örökségnek a nemzet identitástudatában elfoglalt helyét vagy akár a turisztikai vonzerejét ne is említsük. Most az öreg testbe új lélek költözött

fogalmazott Dévényi Sándor, az MMA tagja, az Év háza pályázat társelnöke értékelésében.

Az este folyamán a szakmai szövetségek és támogatók által felajánlott hét különdíj is gazdára talált, ezekről szintén a zsűri döntött.

A MÉK különdíját Fábián Gábor és Fajcsák Dénes vehette át a Noszvajon tervezett Lombházak projektért. A MÉSZ különdíját Dósa-Papp Tamás kapta Telkiben épült családi házáért. A főtámogatói különdíjat családi ház kategóriában Bártfai-Szabó Gábornak és Bártfai-Szabó Orsolyának ítélték Budakeszin épült családi házáért. A középület kategória különdíját Sipos György és Vesmásné Zákányi Ildikó vehette át az ópusztaszeri gyógynövény-feldolgozó és -bemutató épületért. A családi ház kategória főtámogatója által felajánlott Zöld ház energiahatékonyság különdíjat Sónicz Péter kapta Üllőn épült családi háza terveiért. Szintén támogatói különdíjjal jutalmazták Fajcsák Dénest és Fábián Gábort cserépfalui családi házáért, valamint Tóth Pétert és Füzes Andrást a Wekerletelep Kispiacért.

A középület kategória közönségdíjasa Huszárik Krisztián kerékpárüzletnek és irodáknak otthont adó biatorbágyi épülete lett, míg családi ház kategóriában Németh Dávid és Csaplár György mosonmagyaróvári családi háza tetszett legjobban a közösségi médiában meghirdetett szavazáson.

A zsűri elnöki posztját idén Noll Tamás Ybl-díjas építész, a MÉK egykori elnöke vette át Dévényi Sándortól, az MMA tagjától, aki továbbra is a grémium társelnöke maradt. További társelnök Hajnóczi Péter, a MÉK elnöke, Krizsán András, a MÉSZ elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora volt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!