felfedezés

2021.01.22. 15:29

Izgalmas régészeti lelet: előkerült Sisi pihenőházának oroszlánszobra a budai Várban

A kutatók több érdekes történelmi emléket is találtak.

Franz Russ_ Erzsébet királyné 1871

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnok

Idén is folytatódik a Budavári Palotanegyed történelmi kertjeinek, parkjainak megújítása, emellett megkezdődött a várfalak felújításának következő szakasza. A munkálatok állapotfelméréssel és régészeti feltárással indultak. Ezek során a Déli nagy rondella környezetében számos értékes római kori, középkori, kora újkori és századfordulós leletet találtak a szakemberek,

melyek közül a legérdekesebb egy nőstény oroszlánt mintázó szobor, amely egykor Sisi pihenőházát díszítette.

Erzsébet királyné pihenőháza, az oroszlán eredeti helyét színessel jelöltük
Fotó: Magyar Művészeti Akadémia, Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Fotótár

 

A Nemzeti Hauszmann Program keretében folyamatosan újulnak meg a Budavári Palotanegyed balesetveszélyes, lepusztult, szerkezetileg meglazult várfalszakaszai. Kiemelt cél, hogy a várban élők és az ide látogatók rendezett környezetben töltődhessenek fel, és a várfalak mentén is biztonságosan járhassák körbe a budai Várat.

A régóta esedékes rekonstrukciós munkák előkészítése az érintett területek állapotfelmérésével és átfogó régészeti kutatásával kezdődött, aminek során számos érdekes történelmi emlék bukkant elő a föld alól.

A régészek megtalálták azt a nőstény oroszlánt mintázó domborművet is, mely az úgynevezett magyar ház homlokzatát díszítette. A pihenőházat Erzsébet királyné kérésére Hauszmann Alajos építette a századfordulón, a második világháború után lebontották, helyére pedig a ma is látható, középkori Zsigmond-tornyot építették vissza.

Az oroszlánt ábrázoló domborművön kívül a szakemberek római kori érmére, I. Ferdinánd király uralkodása idején vert ezüst dénárra, tömör vasból készült ágyúgolyókra, csiszolt kővel díszített 17. századi gyűrűre, a 19. század végén népszerű játékzsetonok angyalt ábrázoló darabjára, és egy 1918-as, Kassán készült vasúti plombára is leltek.

„A mostani feltáráshoz hasonló léptékű régészeti kutatás a várfalak mentén korábban még soha nem volt a budai Várban, közel száz helyszínen dolgoznak a régészek. A munkálatokat a Várkapitányság, a Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum szakembereivel közösen végzi” – mondta el Fullár Zoltán, a Várkapitányság régészeti irodavezetője.

Hozzátette: „A budai Várban zajló fejlesztéseket előkészítő régészeti feltárások során az elmúlt években is már számos érdekes és értékes középkori, kora újkori és századfordulós leletet találtunk, így Zsigmond, Mátyás, I. Ferdinánd és Ferenc József uralkodásához köthető jelentős tárgyi emlékek is előkerültek”.

A mostani várfalrekonstrukciós munkálatokon felül a következő években folyamatosan lesznek feltárások, melynek köszönhetően rengeteg új adattal gazdagodhat a budai Vár, és számos, az elmúlt évszázadokból fennmaradt történelmi leletre is számítanak a szakemberek.

A Budavári Palotanegyed megújításán dolgozó Várkapitányság számára kiemelten fontos a korszerű örökségvédelem, ezért nagy hangsúlyt fektet a világörökségi terület fejlesztési helyszíneinek tudományos kutatására, az eredmények feldolgozására és dokumentálására. A fejlesztésekről, rekonstrukciós munkálatokról, régészeti eredményekről a közvélemény részletesebben a https://facebook.com/nemzetihauszmannprogram oldalon, valamint a Program hírlevelén keresztül tájékozódhat: https://hirlevel.nemzetihauszmannprogram.hu/.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!