Egyperces

2007.04.25. 16:19

Károsítja az immunrendszert a munkanélküliség

A munkanélküliség okozta stressz károsítja az immunrendszer működését, ám ha sikerül állást szerezni, hamar helyreáll az immunrendszer - mutatták ki a California Egyetem kutatói.

A kísérlet során 100 munkanélküli és 100 állásban dolgozó ember vérét vizsgálták meg időről időre négy hónapon át. Kizárólag egészséges embereket vettek be a programba. Kiderült, hogy az esetek jelentős részében a munkanélküliek immunrendszere gyengébben működik, vagyis természetes ölősejtjeik (NK-sejtjeik) aktivitása kisebb.

Időközben azonban a kísérleti alanyok 25 százaléka talált állást, és a vérvizsgálatok tanúsága szerint az ő immunrendszerük normális működése helyreállt, más szóval természetes ölősejtjeik aktivitása újra kifogástalan lett.

Korábbi kutatások során világossá vált, hogy a krónikus stressz és a
legyengült immunrendszeri működés, valamint a fertőzés és megbetegedés megnőtt veszélye között összefüggés áll fenn, de arról keveset tudtak a szakemberek, hogy mi történik az immunrendszerrel akkor, ha a stressz megszűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!