szenzációs hír

2021.02.27. 09:11

Kengurut ábrázol Ausztrália legősibb barlangrajza

A kétméteres műalkotás egy sziklabarlang mennyezetére készült vörös okkerfestékkel, nagyjából 17 300 évvel ezelőtt.

Painting of a kangaroo at Nourlangie Rock, the sacred aboriginal shelter and rock art site in the north east of Kakadu National Park, UNESCO World Heritage Site, Northern Territory, Australia, Pacific (Photo by Rob Francis / Robert Harding Heritage / robertharding)

Forrás: Robert Harding /AFP

Fotó: ROB FRANCIS

Ausztrál tudósok felfedezték az ország eddig ismert legősibb, 17 300 éves barlangrajzát, amely egy kengurut ábrázol.

A nyugat-ausztráliai Kimberley régióban felfedezett kétméteres műalkotás egy sziklabarlang mennyezetére készült vörös okkerfestékkel – számolt be róla a BBC hírportálja.

A Nature Human Behaviour című szaklapban megjelent tanulmány készítői ősi darázsfészkek szénizotópos vizsgálatával határozták meg az alkotás korát.

Damien Finch, a darázsfészkek szénizotópos kormeghatározásának úttörője elmondta, ritkán történik, hogy egy alkotáson és alatta is találnak fészket. A kengururajz esetében szerencséjük volt, így sikerült meghatározni a mű készítésének lehetséges legkorábbi és legkésőbbi dátumát.

„Szénizotópos vizsgálattal megállapítottuk a festmény alatti három és a festményen lévő három darázsfészek korát, ezekből nagy bizonyossággal mondhatjuk, hogy a mű legkorábban 17 500, legkésőbb 17 100 évvel ezelőtt készült, legvalószínűbb kora 17 300 év” – magyarázta.

A becslés alapján a kenguruábrázolás Ausztrália legrégibb ismert teljes barlangi festménye.

Sven Ouzman, a Nyugat-ausztráliai Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője szerint kapcsolat lehet a kengururajz és más régiókban talált ősi műalkotások között. „Ez az ikonikus kengurukép vizuálisan hasonlít a délkelet-ázsiai szigeteken talált, több mint 40 ezer éves rajzokra, ami kulturális kapcsolatokra utal, de azt is jelentheti, hogy még sokkal régebbi barlangi festmények is rejtőzhetnek Ausztráliában” – közölte Ouzman.

Egy Dél-Afrikában talált, 73 ezer éves, hashtagszerű firkát tartanak a legősibb ismert rajznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!