Fotó: MTI / Mohai Balázs

Két évszázad alatt több mint száz kilométerrel lett rövidebb a Duna

Természetesen az ember keze van a dologban.

Az emberi beavatkozások miatt 134 kilométerrel lett rövidebb a Duna folyó hossza az elmúlt két évszázad alatt – állapították meg kutatók egy kedden közzétett tanulmányban.

A bajor tartományi hivatal által közzétett folyómeder-kutatás szerint a 19. század óta a Duna nemcsak rövidebb lett eredeti hosszánál, hanem mintegy 40 százalékkal keskenyebb is.

A változásokat olyan emberi beavatkozások okozták, mint a folyókanyarulatok megszüntetése, az árvízvédelmi beavatkozások és a felépült vízlépcsők.

A kutatás megállapította azt is, hogy az emberi beavatkozások következményeként a folyó hordaléka nem jut el a Duna-deltába, hanem lerakódik a mederben, ami tartósan megváltoztatja a víz minőségét.

A kutatást azért végezték, hogy megállapítsák, milyen kedvezőtlen következményekkel járt az emberi beavatkozás és intézkedéseket javasoljanak az orvoslásukra.

Korábban évente 40-60 millió tonnányi hordalék érkezett a Fekete-tengerbe, jelenleg azonban csak 15-20 millió tonna. A hordalék ehelyett a folyómeder mentén rakódik le.

A folyó teljes szakaszának egyharmadát érinti a hordaléklerakódás, elsősorban a vízerőművek előtti területeken. Az erőművekhez tartozó vízlépcsők mögött pedig teljesen hiányzik az üledék, ezáltal ott gyakran kimélyül a folyómeder – fejtették ki a szakértők.

A hordalékháztartás helyreállítása érdekében a kutatók különböző módszereket javasoltak, hogy a lerakódott üledéket visszanyerjék a vízből. Ilyen intézkedés lehet a folyópart megerősítéseinek eltávolítása vagy modern vízerőművek kialakítása. A mezőgazdaság pedig eróziócsökkentő intézkedésekkel járulhatna hozzá a Duna hordalékszintének javításához.

A nagyrészt az Európai Unió által finanszírozott projektben 9 Duna-parti ország (Magyarország, Ausztria, Bulgária, Szlovénia, Szlovákia, Németország, Románia, Horvátország, Szerbia) 14 intézménye vett részt, három éven át elemezték a folyó üledékét.

A Duna jelenleg hivatalosan 2857 kilométer hosszú, a Volga után Európa második leghosszabb folyója, amely a 19. században még majdnem 3000 kilométer hosszú volt.

Jelenleg csupán egytizede van „természeteshez közeli állapotban” a bajor hatóságok szerint.

Borítókép: a szentendrei Dunakorzó és a belváros látképe napkeltekor 2020. április 27-én

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Több mint kétezer diák vett részt az MVM Okosbútor versenyén
szponzorált tartalom
Egy aláíráson is bukhat a teljes örökség
Dobogót érhet, ha elég madarat számolunk meg
A 27. Európai Madármegfigyelő Napokon, a Magyar Madártani Egyesület 18 megyében és Budapesten mintegy 50 helyszínen várja az érdeklődőket.
Békéscsabán nyert a QSM Algyő a férfi kézilabda NB II.-ben
Eredmények és nyilatkozatok Csongrád-Csanád megye második, harmadik vonalából.
Felháborító nyilatkozatban támadta hazánkat Věra Jourová
Az Európai Bizottság liberális alelnöke láthatóan nincs tisztában a magyar sajtóviszonyokkal.
Októberben tartják a reformáció hónapját
A programsorozat hagyományosan október 31-én, a reformáció emléknapján zárul.
Huszonnégy év után került meg egy elveszett kereru Új-Zélandon
Pidge most 29 éves, utoljára 1996-ban látták.
Több tucat határsértőt tartóztattak fel a szlovén hatóságok a hétvégén
Többségükben bangladesi és pakisztáni állampolgárok voltak, akik gyalogosan, illegálisan lépték át a határt.