Egyperces

2007.03.29. 16:19

Kevésbé vonzóak az alacsony férfiak?

Régóta tartja magát a hiedelem, miszerint a kifejezetten alacsony férfiak agresszívabbak az átlagosnál. Az Alfred Adler pszichológus által a francia császár után Napóleon-komplexusnak elnevezett jelenséget most kísérlettel cáfolták brit tudósok.

A BBC3 adó által megrendelt kísérletben a Central Lancashire Egyetem tudósai tíz 152 centiméternél alacsonyabb férfit és tíz átlagos magasságút hívtak be, és azt mondták nekik, hogy fizikai jellemzőiket, reakcióidejüket és a szem-kéz koordinációjukat vizsgálják.

Valójában azonban az evőpálcika-játék nevű agresszióvizsgálatban vettek részt, amellyel a világon valószínűleg először tették próbára az úgynevezett alacsony férfi szindrómát, amely a Napóleon-komplexus másik elnevezése. A különböző magasságú embereket párokba osztották, majd körülülték az asztalt. A beépített emberek azonban egyszer-egyszer szándékosan provokálták a résztvevőket, pálcával ütötték meg az ujjukat.

A vizsgált emberekre kötött szívritmus monitorok azt mutatták, hogy a közvélekedéssel ellentétben nem az alacsonyabb, hanem éppen a magasabb férfiak reagáltak agresszívabban. Mike Eslea, az egyetem pszichológusa elmondta: az eredmény egybevág azzal a vélekedésükkel, hogy az alacsony férfi szindróma csak mítosz.

Amikor az emberek egy alacsony férfit látnak erőszakosan viselkedni, akkor automatikusan azt gondolják, hogy ez a testmagassága miatt van - tette hozzá.

"Ennek semmi értelme. Ha azt mondjuk, hogy Dennis Wise (a Chelsea volt labdarúgója) azért agresszív a pályán, mert alacsony, akkor azt is mondhatjuk, hogy Robbie Savage (a Blackburn focistája) pedig azért, mert szőke" - fakadt ki a szakember.

Az eredményeket valószínűleg örömmel fogadják az alacsony férfiak, akik gyakran arra panaszkodnak, hogy diszkriminálják őket, és több nehézséggel kell megküzdeniük, mint magasabb társaiknak.

A mítosszal ellentétben ennek valóban van alapja: kutatások bebizonyították, hogy az alacsony férfiak kevesebbet keresnek és a nők kevésbé találják őket vonzónak. Utóbbit konkretizálták is: átlagosan minden mínusz 2,5 centiméter azt jelenti, hogy 5 százalékkal kevesebb nő találja vonzónak az illető férfit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!