Természetvédelem

2020.11.06. 17:22

Kihalás szélére került a különleges madár Japánban

A kontyos lunda (Fratercula cirrhata) a kihalás szélére került Japánban, a helyi állatvédők igyekezete ellenére csak alig néhány pár madarat figyeltek meg Hokkaido szigetén.

Forrás: Shutterstock

A narancssárga csőrrel és az udvarlási időszakban hosszú fehér konttyal rendelkező állat az országban csak két lakatlan szigeten található meg a Hokkaido keleti részén lévő Nemuro-félsziget közelében.

A japánul etopirika néven ismert, mintegy 40 centiméteres állat a Csendes-óceán északi részének partvidéki területein és szigetein odvakban költ.

Globális populációjukat 1996-ban még 3,5 millióra becsülték, számuk azonban Japánban az 1970-es évek óta drámaian lecsökkent.

A Hokkaidói Egyetem közlése szerint a 2015-ben végzett hazai számlálás szerint a kontyos lundák száma 1980-hoz képest 87 százalékkal csökkent, így a tengeri madár a környezetvédelmi minisztérium veszélyeztetett fajokat regisztráló vöröslistáján a súlyosan veszélyeztetett kategóriába került.

Eddig nem azonosították a populáció csökkenésének konkrét okát, de a befolyásoló tényezők között lehetnek a minisztérium szerint a globális felmelegedés hatására emelkedő óceáni hőmérsékletek és az, hogy a lundák gyakran a halászok kerítőhálóiba akadva lelik halálukat.

A környezetvédelmi minisztérium és a helyi állatvédő csoportok nyomására a helyi halászati szövetség 2006-ban betiltotta a kerítőhálók használatát, ezek ugyanis súlyos károkat okozhatnak a tengerben vadászó madarakra.

Kataoka Josihiro, az Etopirika Alapítvány környezetvédelmi csoport vezetője szerint 2008 óta nem rögzítették kontyos lundák párzását a Hokkaidóhoz tartozó Kodzsima szigeten, ahol pedig a múltban még fészkeltek ezek a madarak.

Az alapítvány több mint 60 csalimadarat állított ki a szigeten, hogy odavonzzák a kontyos lundákat, eddig azonban nem jártak sikerrel.

Borítókép: kontyos lunda (Fratercula cirrhata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!