invazív faj

2021.06.24. 16:30

Kiirtották a madarakat veszélyeztető hangyákat egy korallzátonyról

Sikerült kiirtani a madárvilág élőhelyét veszélyeztető invazív „sárga őrült hangyákat” az amerikai Johnston-korallszigetről.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata szerdán jelentette be, hogy amerikai területen először sikerült egy invazív hangyafajt egy ilyen nagy területen kipusztítani. A hangyák a lakatlan atollon mintegy 70 hektárnyi területen akadályozták meg a tengeri madarak fészkelését.

A sárga őrült hangyák (Anoplolepis gracilipes) egy évtizede lepték el a madarak fészkeit és a környező területeket. Hangyasavat permeteznek a madarakra, amivel többek között vakságot és akár halált is okozhatnak – ismertette a Hal- és Vadvédelmi Szolgálat közleménye.

Sárga őrült hangyák (Anoplolepis gracilipes)
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A sárga őrült hangya Délkelet-Ázsiában őshonos, de akaratlanul már behurcolták a Csendes-óceán más részeire is, többek között Hawaiira. A nevüket gyors és szeszélyes mozgásukról kapták, ami különösen akkor jellemző, ha megzavarják őket.

Önkéntesek és a szolgálat dolgozói csalétkekkel és más technikákkal próbáltak megszabadulni a hangyáktól.

A hangyák kiirtása után két erre kiképzett kutyával vizsgálták át a területet, hogy nem maradtak-e még esetleg valahol hangyák.

A kutyák csaknem 190 kilométeres körzetet szaglásztak végig, és a szövetségi tisztviselők szerint egyetlen példányt sem találtak.

Johnston-atoll

Több tízezer, 15 fajhoz tartozó tengeri madár élőhelye. Itt él a világ legnagyobb vörösfarkú trópusimadár-kolóniája, és ez az egyetlen tengerimadár-élőhely a nyílt óceán több mint 1,5 millió négyzetkilométeres térségében.

A Johnston-atoll a Föld egyik legelszigeteltebb helye, Honolulutól mintegy 1320 kilométerre délnyugatra található. Az ötvenes években az amerikai hadsereg nukleáris, majd vegyifegyver-kísérleteket végzett a sziget környékén, majd később megtisztították a helyet a vegyifegyverektől és a szennyeződéstől.

Borítókép: A „szomszédos”, 900 mérföldre (majdnem 1500 km-re) lévő Palmyra-atoll madárkolóniája / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!