Elkeserítő eredmény

2020.04.23. 12:03

Kiszámolták, mennyi szén-dioxidot bocsátottak ki az ausztrál bozóttüzek

Ausztrália egy évnyi emisszióját jelentősen meghaladó mértékű, 830 millió tonna szén-dioxidot bocsátottak ki a pusztító bozóttüzek a kormány becslései szerint.

Forrás: Shutterstock

A The Guardian Australia című lap által közölt jelentés szerint 830 millió tonna szén-dioxid került a levegőbe, mely 47 százalékkal több, mint az az 561 millió tonna, melyet Ausztrália a 2019 márciusa előtti 12 hónapban kibocsátott. Az ország éves átlagos szén-dioxid-emissziója 540 millió tonna.

A 2019 szeptembere és 2020 februárja között tomboló tüzek mintegy 50 százalékkal nagyobb területet égettek fel, mint bármely korábbi évben 1850-ig visszamenőleg.

A hat hónap alatt kibocsátott szén-dioxid mennyisége öt országot kivéve minden nemzeténél nagyobb. Ez az öt ország a világ fő szennyező országai: Kína, az Egyesült Államok, India, Oroszország és Japán.

A Scott Morrison miniszterelnök által fekete nyárnak nevezett időszak lángjai több mint 30 ember halálát okozták és több ezernyi otthont és üzletet pusztítottak el.

A jelentés szerint mintegy 3,14 millió hektárnyi leégett terület nemzeti parkokhoz tartozik, további 3,6 millió pedig fakitermelésre alkalmas őserdőkön és más természetvédelmi területeken belül található. Ugyanakkor kiemeli a tanulmány, hogy az erdők várhatóan teljesen fel fognak épülni, a folyamatot szakértők fogják felügyelni.

Az ipari, tudományos, energia- és erőforrás-politikáért felelős minisztérium jelentése nem tért ki arra a több száz fajra, amelynek létét befolyásolták a bozóttüzek. Az ausztrál kormány egy korábbi jelentése szerint 113 fajnak van szüksége azonnali segítségre a tűz hatásai miatt.

A bozóttüzek miatt jelentősen romlott a főbb ausztrál városok, köztük Sydney és a főváros, Canberra levegőjének minősége.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!