Figyelmeztet a NASA

2020.01.15. 17:57

Körbeszállja a Földet az ausztráliai tűzvész füstje

Súlyos légszennyezést okoznak az ausztráliai erdő- és bozóttüzek.

A NASA Földi Obszervatóriuma által közreadott, a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) 2020. január 6-án készített műholdfelvétel az Ausztrália délkeleti partvidékén pusztító erdőtüzek füstjéről a Tasman-tenger felett.

Forrás: MTI/EPA/ISS

Fotó: NASA Földi Obszervatóriuma

Az ausztráliai erdő- és bozóttüzek füstje várhatóan körbeszállja Földet, és vissza fog térni az ország fölé

figyelmeztettek az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kutatói kedden.

Műholdfelvételek segítségével a NASA szakemberei december vége óta tanulmányozzák az Ausztráliából terjedő füst és aeroszolok terjedését.

Január 8-áig a füst már félúton járt a Föld körül, elsodródott Dél-Amerika felett, ahol ködös égboltot és színes naplementéket, napfelkeltéket idézett elő

olvasható a NASA Goddard Központjának közleményében.

A NASA Földi Obszervatóriuma által 2020. január 6-án készített műholdfelvétel az Ausztrália délkeleti partvidékén (balra) pusztító erdőtüzek sávokban terjedő füstjéről a Csendes-óceán felett
Fotó: MTI/EPA

Az ausztráliai tüzek füstje Új-Zélandon is súlyos légszennyezést idéz elő, és sötétre színezte a szigetország hegyeit takaró havat idézte a NASA legújabb közleményét a CNN hírportálja.

A perzselő hőség páratlan körülményei együtt a térséget uraló szárazsággal szokatlanul nagyszámú tűzviharfelhőt idéztek elő.

Ezek segítik a füst feljutását a sztratoszférába, több mint 16 kilométer magasságba, és ha oda eljut, a füst képes több ezer kilométert megtenni forráshelyétől, és hatással lenni a légköri viszonyokra szerte a világon írták a kutatók.

A NASA Földi Obszervatóriuma által 2020. január 9-én készített műholdfelvételen füstoszlopok szállnak fel az erdőtüzek sújtotta dél-ausztráliai Kenguru-szigetről
Fotó: MTI/EPA

Az országban szeptember óta tomboló bozóttüzek eddig mintegy 28 ember életét követelték, és kétezer otthont pusztítottak el, hatalmas kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, és sűrű füst borította be a nagyvárosokat.

Borítókép: a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) 2020. január 6-án készített műholdfelvétel az Ausztrália délkeleti partvidékén pusztító erdőtüzek füstjéről a Tasman-tenger felett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!