Különleges tulajdonságok

2020.12.20. 19:10

Kötelességtudó és hűséges szociális állatok a bonobók

Kötelességtudó és hűséges szociális állatok a bonobók: ha el is téríti őket valami társuk kurkászásától, visszatérnek hozzá.

Forrás: Shutterstock

Raphaela Heesen, a Neuenburgi Egyetem biológusa és kutatótársai egy francia állatkertben figyelték meg a bonobók (Pan paniscus) viselkedését, miközben a majmok egymást kurkászták.

Eközben alkalmanként megzavarták, a nevükön szólították vagy élelemmel csábították félre őket, zajosan kinyitották és becsukták területük ajtaját.

A bonobók nyolcvan százaléka alig néhány perccel a táplálkozási szünet vagy a zaj után visszatért a kurkászáshoz írták a tudósok a Science Advances című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Ellenben ha saját szőrüket ápolták, a megszakítás után csak minden negyedik állat tért vissza a tevékenységhez.

Úgy tűnik, a csimpánzfaj egyedei értik saját társas szerepüket. Tudatában vannak kötelességeiknek és motiválja őket partnerük, hogy visszatérjenek a kurkászáshoz. Ezek olyan tulajdonságok, amelyeket eddig csak az embereknek tulajdonítottak mondta Heesen.

Azt is megfigyelték, hogy a bonobók gesztusokkal, hangokkal és arckifejezésekkel kommunikálnak, amikor megszakítják, és amikor folytatják a tevékenységet.

A kommunikáció intenzitása azonban eltérő annak függvényében, miért szakította meg az állat a kurkászást: ha az ajtócsapkodás, tehát egy rajta kívülálló ok miatt szakította meg, akkor erőteljesebben kommunikált, mint akkor, amikor a csábító falat miatt hagyta magára fajtársát. Visszatéréskor pedig fordított arányú volt az intenzitás.

A tudósok tovább vizsgálják, mire utalnak a bonobók egyes gesztusai. Úgy vélik, az emberekhez hasonlóan bocsánatot kérnek a fajtársaktól a várakoztatásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!