veszélyeztetett faj

2021.07.13. 22:22

Lefejeztek egy ritka szumátrai elefántot Indonéziában

Megöltek és lefejeztek egy ritka szumátrai elefántot Indonézia Aceh tartományában.

Officials work at the scene where a critically endangered Sumatran elephant was found decapitated with its tusks missing in Banda Alam, East Aceh, on July 12, 2021. (Photo by Cekmad / AFP)

Forrás: Cekmad / AFP

Fotó: AFP

A tetemet a régió keleti részén lévő Jambo Reuhat faluban fedezték fel a hétvégén – mondta kedden Agus Arianto, a helyi természetvédelmi hatóság vezetője.

– Azt feltételezzük, hogy az agyara miatt ölték meg – mondta.

A vizsgálatok szerint a nagyjából 12 éves hímet megmérgezték, mielőtt levágták a fejét.

– A rendőrség nyomoz az ügyben, reméljük, hamarosan előkerülnek a tettesek – fogalmazott Arianto.

A szumátrai elefánt (Elephas maximus sumatranus) az ázsiai elefánt (Elephas maximus) alfaja. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján

a súlyosan veszélyeztett kategóriába tartozik, vadon élő egyedei száma ugyanis kevesebb mint 3000.

Mivel erdei élőhelyeiket egyre nagyobb mértékben alakítják át mezőgazdasági területté és olajpálma-ültetvénnyé, számuk tovább csökken, területeik elvesztése pedig egyre több ember-állat konfliktushoz vezet.

Az elmúlt héten egy megvadult szumátrai elefánt szintén Aceh tartományban megtámadott és megölt egy farmert. A férfi megpróbálta a többi helyi lakossal megakadályozni, hogy egy elefántcsorda végigpusztítson földjeiken, ekkor érte a támadás.

Borítókép: A lefejezett szumátrai elefánt tetemét vizsgálják a hatóságok Banda Alam-ban, Kelet-Aceh területén Indonéziában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!