Hallgassa élőben!

Liftben szellenteni tilos, és még 49 értelmetlen törvény

Arizonában nem lehet egy házban kettőnél több vibrátort tartani. Floridában este 6 után tilos nyilvános helyen szellenteni.

Szigorúan tilos lovat kötni a parkolóórához, szürcsölni a levest, és kötelező évente legalább egyszer fürödni: meglepő, mi mindenre kiterjednek a törvényes rendelkezések. Frank van Helsing német ügyvéd a Berliner Kurier című német napilap megbízásából összegyűjtötte a világ legfurcsább törvényeit.

E szerint Floridában törvény tiltja az este 6 óra után nyilvános helyen történő szellentést. Ezzel szemben Texasban csak a liftben tilos szellenteni, míg St. Louisban (Missouri) a templomban nem szabad. Ha valakit itt rajtakapnak, akár életfogytig tartó börtönre is ítélhetik.

A furcsa törvények a legkülönbözőbb, sokszor nehezen elképzelhető élethelyzetekre is igen pontos utasításokat tartalmaznak. Így például Devonban (Connecticut) általánosan tiltott naplemente után hátrafelé menni. Longmeadowban, Massachusettsben pedig illegális, ha két férfi közösen egy fürdőkádat cipel keresztül egy parkon. Clinton Countyban (Ohio) pénzbírsággal büntetnek mindenkit, akit rajtakapnak, amint egy nyilvános épület falának támaszkodik, az oregoni Klamath Fallsban pedig illegális, ha a járdán menvén sétabotunkkal egy kígyó fejére ütünk.

Pénzbírsággal sújtják azt a hölgyet Seattleben (Washington), aki valamilyen tömegközlekedési eszközön egy férfi ölébe ül, anélkül hogy párnát használna. New Hampshire polgárainak tilos vasárnap vizelés közben az égre nézni az arkansasi McLoughban pedig tilos nyilvános ivókútban tisztítanunk a műfogsorunkat. Kentucky lakosai számára kötelező évente legalább egyszer fürdeni, Los Angelesben viszont nem lehet két gyereket egyszerre egy kádban fürdetni. Az oregoni Klamath Falls polgárainak pedig azt tiltja meg a törvény, hogy kedvükre fütyüljenek a víz alatt. Nebraskában letartóztathatják azokat a szülőket, akiknek gyereke az istentisztelet alatt böfögni mer, New Hampshire polgárainak pedig tilos vasárnap vizelés közben az égre nézni.

Az igazságosság szobra Londonban. Fotó: Reuters
Az igazságosság szobra Londonban.
Fotó: Reuters

A közlekedés szabályok között is akad egy két furcsaság, így Alabamában például tilos bekötött szemmel kerékpározni, New York Cityben viszont az követ el vétséget, aki az utcán sétálva újságot olvas. Kínában figyelmeztetik, sőt pénzbírsággal büntetik azokat az autósokat, akik a gyalogosátkelőnél megállnak. Ha valaki az elefántját a floridai Orlandoban egy parkolóórához köti, annak ugyanúgy ki kell fizetnie a parkolási díjat, mintha autóról lenne szó. Ezzel szemben Taremtunban (Pennsylvania) még a lovakat sem szabad a parkolóórához kötni. A kansasi Lang városában tilos augusztusban öszvéren lovagolni a főutcán, ha ez mégis elkerülhetetlen, az öszvérnek mindenképpen szalmakalapot kell viselnie. Németországban tilos a hidakon ütemes lépésben menetelni, mert attól a híd rezgésbe jön és leszakadhat.

A törvénykezés a divat világát sem hagyta figyelmen kívül, ezért a kaliforniai Blythe városában csak az hordhat westerncsizmát, aki legalább két tehén birtokosa. Olaszországban letartóztathatják azt a férfit, aki szoknyát visel, Thaiföldön pedig tilos fehérnemű nélkül kilépni az utcára.

Ha mindezek után azt gondolnánk, hogy legalább a magánéletünk biztonságban van, nagyot tévedünk, hiszen ezen a területen is számos értelmetlen rendelkezés született már. Dyersburgban (Tenessee) pédául tilos egy nőnek randevúra hívnia egy férfit, míg Wichitában (Kansas) az apák nem fenyegethetik lőfegyverrel lányuk udvarlóját.Cornsville-ben (Michigan)tilos a férfiaknak feleségük orgazmusa alkalmából lőfegyvert elsütni. Oregonban pedig illegális szex közben mocskos szavakat suttogni a partner fülébe. Arizonában nem lehet egy házban kettőnél több vibrátort tartani. Ausztráliában a kengurukkal való szex csak akkor engedélyezett, ha az ember részeg.

A munkavállalás egyébként is szigorú szabályai közt is akad egy két cifraság, mint például az az arkansasi törvény, amely megtiltja, hogy fizetésemelést kapjon az a tanár, aki levágatja hosszú haját. Olaszországban azok a nők, akiket Maria névre kereszteltek, nem dolgozhatnak prostituáltként. A connecticuti waterburyben a kozmetikusoknak tilos kezelés közben dúdolni, énekelni vagy fütyülni, míg Missouriban, St. Louis városában a tejesemberek nem szaladhatnak munka közben. Németországban minden munkavállaló számára legalább 1,5 négyzetméter szabad mozgásteret kell biztosítani. Izlandon bárki folytathat orvosi tevékenységet, ha kirak egy táblát a következő felirattal: ‘Scottulaejnir’ , ami magyarul kuruzslót jelent.

Ami a gasztronómiát illeti, az ételek és italok fogyasztása sem történhet mindig zavartalan, rendelkezésektől mentes módon. Például azért, mert Wyomingban nem engedélyezik a nőknek, hogy ivás közben másfél méternél közelebb álljanak a pulthoz. Észak-Dakotában nem szabad perecet és sört együtt felszolgálni, Wisconsinban pedig nem lehet az almás pitét friss sajt nélkül tálalni. Ocean City-ben (New Hampshire) törvény tiltja a leves szürcsölését. A gyászolók Massachusettsben a halotti toron nem fogyaszthatnak három szendvicsnél többet.

A szigorú szabályok az állatvilágot sem kímélik. A norvég jog szerint tilos a nőstény macskákat és kutyákat sterilizálni, míg a hímek kasztrálását semmilyen törvény nem tiltja.Sterlingben (Colorado) a macskák csak akkor szaladgálhatnak szabadon, ha fel vannak szerelve hátsó lámpával. Oklahomában könnyen pénzbírságot kaphat az, aki csúnya grimaszokat vág egy kutyának. Franciaországban pedig az a gazda követ el törvénysértést, aki disznóját Napóleonnak nevezi el. Egy kalioforniai jogszabály szerint azonban már az is törvénysértés, ha valaki vadászengedély nélkül egérfogót állít fel. Memphisben (Tenessee) tilos a békáknak este 11 óra után kuruttyolni.

Nem csak kötelességeink vannak azonban, hanem jogunk is néhány. E szerint Angliában a férfiak vizelhetnek nyilvános helyen, de kizárólag csak autójuk hátsó kerekére, és csakis úgy, hogy közben jobb kezüket mindvégig a kocsi tetején tartják. New Yorkban pedig büntetlenül nyelvet ölthetünk azokra a nőkre, akik a moziban a vetítés alatt hangosan vitatják meg a film lehetséges végkimenetelét.

Már lehet jelentkezni a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram 2022-es évfolyamára
Szeptember 15-én indult a jelentkezés.
Durván összeverte feleségét egy szegedi férfi a nyaralás alatt
Nyaralni mentek Balatonberénybe, mint kiderült, nem az első eset volt a bántalmazás.
Nincs többé Mi: itt a Xiaomi két jóárasított csúcsmobilja
Bemutatta a Xiaomi az első „Mi” név nélküli készülékeit: a Xiaomi 11T és Xiaomi 11T Pro okostelefonokat.
Gyöngyössy Imre emléke előtt tisztelegnek
Magyar–olasz filmvetítés-sorozat indul A holnap reménye címmel Gyöngyössy Imre rendező emlékének tiszteletére. Az alkotásokat a szegedi közönség is megtekintheti szeptemberben és októberben.
Többször is rosszul lett az esküvőjén Majka: ez történt
Újabb részletek derültek ki az év lagzijáról!
Fidesz: ha Gyurcsányékon múlik, akkor Magyarország bevándorlóország lesz
A magyar baloldalnak már megvan a közös migrációs stratégiája, de azt el akarják titkolni az emberek előtt.