Hallgassa élőben!

Lovagi rangot kap II. Erzsébettől egy hajdani szexmunkás

Catherine Healy, a volt utcalány a közegészségügyet mozdította elő azzal, hogy elszántan kampányolt a prostitúció dekriminalizálásáért, amely végül meg is történt.

A lovagi rang női megfelelőjének számító dame előnév viselésére jogosító rangra emeltek Új-Zélandon egy hajdani szexmunkást, aki sokat tett azért, hogy a társadalom teljes jogú tagjaként ismerjék el hazájában a prostituáltakat.

A 62 éves Catherine Healy neve II. Erzsébet brit uralkodó hétfőn közzétett új-zélandi születésnapi kitüntetési listáján szerepel. Az évi kétszeri – újévi és uralkodói születésnapi – listát a királynő hagyja jóvá a kormány javaslatára.

A hivatalos indoklás szerint a volt utcalány a közegészségügyet mozdította elő azzal, hogy elszántan kampányolt a prostitúció dekriminalizálásáért, amely végül meg is történt.

Healy 1987-ben megalapította az Új-zélandi Prostituáltak Kollektíváját (NZPC), a szexmunkások jogvédő csoportját, amely vezetése alatt – olvasható az indoklásban – “tisztelet övezte nemzetközi közegészségügyi szereplővé vált”.
A csoport a prostitúció legalizálásáért és a szexmunkások jogi helyzetének rendezéséért küzdött, és jelentős részben neki tulajdonítható, hogy 2003-ban legalizálták Új-Zélandon a bordélyházi és az utcai prostitúciót, valamint a szexmunkások ugyanolyan munkavállalói jogokat kaptak, mint bárki más.

Catherine Healy tanítónő volt egy általános iskolában, mielőtt az 1980-as években prostituált lett. Mint elmondta, akkoriban megdöbbentette a szexiparban foglalkoztatottak jogfosztottsága, ami különösen szembeötlő volt egy szakszervezetek által erősen védett pedagógus szemszögéből.
Az egykori szexmunkás azt mondta, soha nem gondolt ilyen magas kitüntetésre, inkább mindig arra számított, hogy egy reggel érte mennek letartóztatni.

A kitüntetés a mentalitás változását jelzi Új-Zélandon, és azt üzeni a szexmunkásoknak, hogy nem kell szégyellniük magukat – véli. Healy szerint azonban van még tennivaló, a “szakma” még mindig nem mentes a megbélyegzéstől.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Készíts szaloncukrot házilag!
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Házi szaloncukor egyszerűen
hirdetés
Ötletből érték – de kié lesz a haszon?
Xavi a hazai vereség ellenére is büszke játékosaira
A klublegenda edzőként negyedszer irányította a Barcelonát.
Montenegróban is kimutatták az omikron változatot
Az új vírustörzset egy családnál azonosították, amelynek egyik tagja a közelmúltban tért vissza a Dél-Afrikai Köztársaságból.
Kiderült, melyik ország a világ legnagyobb műanyagszennyezője
Az újrahasznosítás infrastruktúrája nem tud lépést tartani az amerikai műanyagtermelés növekedésével.
A zöld párti polgármester az idén sem hajlandó igazi karácsonyfát állíttatni
A tiltakozás ellenére nem sikerült elérni, hogy ünnepi díszbe öltöztetett fenyőfát állítsanak a franciaországi Bordeaux-ban.
Vámos és Klujber is stabilizálná a női kézilabda-válogatott játékát
A magyar együttes csütörtökön a szlovákok 35-29-es legyőzésével kezdte a csoportkört, így biztos továbbjutó.
Kelemen Hunor: aki egyszer hátat fordított a külhoniaknak, az újra megtenné
Az érintettek még ma is nehezen tudnak beszélni a tragikus, 2004. december 5-ei népszavazásról.