Az őrületnek nincs határa

2020.06.24. 11:08

Már Jézus fehér emberként való ábrázolása is rasszizmus a szélsőségesek szerint

Azzal az elvadult felhívással állt elő a Black Lives Matter (BLM) egyik aktivistája, hogy pusztítsák el a templomokat, illetve az összes „fehér európai” Jézust ábrázoló szobrot, mert ezek mind a fehér felsőbbrendűséget hirdetik. Szerinte Jézus fehérként történő ábrázolása nem más, mint rasszista propaganda – hívta fel a figyelmet az esetre a V4NA hírügynökség.

Forrás: Shutterstock

Shaun King felettébb ellentmondásos figura, már csak azért is, mert éveken keresztül fekete bőrű férfinak tettette magát, miközben számos bizonyíték van rá, hogy valójában fehér – erről a The Post Millennial ír. Most éppen azzal került reflektorfénybe a BLM aktivistája, hogy egy posztban azt írta, le kellene dönteni azokat a szobrokat, amelyek a „fehér európai” Jézust ábrázolják.

A férfi szerint az ilyen szobrok régóta a fehér felsőbbrendűséget hirdetik. Azt is írta, hogy a Bibliában, amikor Jézus családjának bujkálnia kellett, Egyiptomba mentek, nem Dániába. Hogy ezzel mit akart bizonyítani King, azt nem lehet tudni, bár valószínűleg azt az elméletet, amely szerint Jézus nem fehér volt, sokkal inkább barna vagy fekete bőrű.

Yes, I think the statues of the white European they claim is Jesus should also come down.

They are a form of white supremacy.

Always have been.

In the Bible, when the family of Jesus wanted to hide, and blend in, guess where they went?

EGYPT!

Not Denmark.

Tear them down.

A Bibliában viszont nincs szó arról, hogy Jézus fizikai adottságait tekintve kitűnt volna kortársai, azaz a korabeli zsidó férfiak közül. A Post Millennial szerint ez azt jelenti, hogy valószínűleg nem volt fekete bőrű. A lap szerint

King posztja valójában nem is Jézusról vagy a fehér felsőbbrendűségről szól, sokkal inkább a történelem és az örökség eltörlésére tett kísérletről.

Shaun King ráadásul egy későbbi posztjában még tetézte a helyzetet azzal, hogy az összes olyan falfestményt és festett ablakot is le kell szedni, amely a fehér Jézust vagy európai édesanyját, esetleg fehér társait ábrázolják, mert ezek rasszista propagandának számítanak. Azt is kijelentette, hogy aki szőkének és kék szeműnek képzeli el Jézust, az nem keresztény vallású, hanem egyszerűen a fehér felsőbbrendűséget hirdeti.

If your religion requires Jesus to be a blonde haired blue eyed Jesus, then your religion is not Christianity, but white supremacy.

Christian whiteness, not white Christianity, has been the primary religion of this country for hundreds of years. https://t.co/eTQr3cWTHn

King személye ugyanakkor ellentmondásokkal teli, egyrészt a bőrszínéről szóló viták miatt, másrészt mert korábbi aktivista ismerősei és munkatársai szerint sokkal több pénzt fogadott el adományként, mint amennyit nyilvánosan bevall.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!