Egyperces

2020.09.21. 15:40

Meghalt a világcsúcstartó Everest-mászó, Ang Rita serpa

Bátorsága miatt a Hópárduc becenevet kapta. 1983 és 1996 között tízszer mászott fel a 8848 méter magas Everestre oxigénpalack nélkül, ezzel Guinness-világrekordot ért el.

Former Premier Sher Bahadur Deuba (R) honours Ang Rita Sherpa (L) with a plaque, ''The Hero of the Himalayas'' on the occasion of World Tourism Day in Kathmandu 27 September. Ang Rita Sherpa has conquered 10th times, the world's highest 8,848 metre (29,028 ft) high peak Mt. Everest. AFP PHOTO/Devendra M SINGH (Photo by DEVENDRA MAN SINGH / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: DEVENDRA MAN SINGH

Meghalt a világcsúcstartó Everest-mászó, Ang Rita serpa, aki tízszer jutott fel oxigénpalack nélkül a Himalája legmagasabb hegyére – közölte hétfőn a Nepáli Hegymászószövetség (NMA).

Elnökük, Szanta Bir Lama a dpa-nak elmondta, a 72 éves veterán hegyi vezető Katmanduban, lánya házában hunyt el hétfő délelőtt tíz óra körül. Halála okát egyelőre nem ismerik, annyit tudni csak, hogy Ang Rita gyengélkedett, 2017-ben agyvérzése volt.

Bátorsága miatt a Hópárduc becenevet kapta. 1983 és 1996 között tízszer mászott fel a 8848 méter magas Everestre oxigénpalack nélkül, ezzel Guinness-világrekordot ért el, melyet eddig nem döntöttek meg. Egyben ő volt az első, aki télen hódította meg a csúcsot oxigénpalack nélkül.

1990-ben, hatodik mászásával lett a legtöbb sikeres Everest-hódítás világrekordere, ezután még négyszer jutott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!