Egyperces

2013.10.14. 07:34

Meghalt Oscar Hijuelos kubai-amerikai Pulitzer-díjas író

A New York Times az özvegyre hivatkozva arról írt, hogy a szerzőt Manhattanben érte a halál szombaton, összeesett a teniszpályán. Ügynöke szerint szívroham végzett vele.

MTI

62 éves korában meghalt Oscar Hijuelos kubai-amerikai író, A Mambo Kings szerelmes dalai című kötet Pulitzer-díjas szerzője, akinek művéből Antonio Banderas és Armand Assante főszereplésével A mambó királyai című filmet forgatták.

Az író haláláról a New York Times számolt be vasárnap. A lap az özvegyre hivatkozva arról írt, hogy a szerzőt Manhattanben érte a halál szombaton, összeesett a teniszpályán. Ügynöke szerint szívroham végzett vele.

Oscar Hijuelos kubai bevándorló szülők gyermekeként New Yorkban született. Első könyve 1983-ban jelent meg Our House in the Last World címmel. A legjobb regényért járó Pulitzer-díjat 1990-ben második kötetével, A Mambo Kings szerelmes dalaival nyerte el, ő volt a kategória első spanyolajkú győztese.

A regény egy kubai származású testvérpár történetét meséli el. A két fivér, Cesar és Nestor Castillo az 1950-es években emigrál New Yorkba, ahol zenészként röpke hírnévre tesznek szert, miután fellépnek az I Love Lucy című tévéshow-ban.

A regényből 1992-ben Arne Glimcher forgatott filmet. Nestor Castillót Antonio Banderas játszotta, akinek ez volt az első angol nyelvű szerepe. A mambó királyai 2005-ben Broadway-musicalként is bemutatkozott.
Pályafutása későbbi szakaszában Oscar Hijuelos további regényeket írt, 2011-ben Thoughts Without Cigarettes címmel jelent meg a memoárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!