Egyperces

2013.02.28. 10:06

Megmenekültek az elefántok, nem kell Oroszországba vándorolnia Brigitte Bardotnak

Egyelőre megmenekült az eutanáziától Franciaországban két kiöregedett tbc-gyanús cirkuszi elefánt, amelyeknek tervezett megölése elleni tiltakozásul Brigitte Bardot egykori filmdíva Oroszországba való kivándorlással "fenyegetőzött".

MTI

A legmagasabb fokú francia közigazgatási bíróság, az Államtanács szerdán felfüggesztette azt a prefektusi rendeletet, amelynek alapján mindörökre elaltatták volna Babyt és Népalt, a lyoni állatkertben őrzött 42, illetve 43 éves egykori cirkuszi elefántot.

A bíróság közölte, hogy "komoly kétségei" vannak a prefektusi rendelet jogszerűségét illetően, és az állatok esetleges végleges elpusztítása előtt meg kell vizsgálni, milyen más módon lehet megmenteni a fertőzéstől a Tete díOr állatkert többi lakóját.


Baby és Népal bajai tavaly augusztusban kezdődtek, amikor tuberkulózisban elpusztult szomszédjuk, a 67 éves Java, Európa legöregebb, fogságban lévő elefántja, márpedig a Pinder cikrusz egykori elefántjairól már 2010-ben megállapították: lehetséges, hogy tbc-ben szenvednek.

A fertőzött ormányosokat már akkor igyekeztek elkülöníteni az állatkert többi lakójától, Java halála után, 2012 decemberében pedig "közegészségügyi érdekekre" hivatkozva az elpusztításukat rendelte el a Rhone megyei prefektus.

Az elefántok megölésének terve állatvédő szervezetek és hírességek, köztük Brigitte Bardot, a harcos állatvédővé vált színésznő, egykori szexszimbólum heves tiltakozását váltotta ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!