Egyperces

2007.03.23. 15:19

Megnyitotta a Franciaország az UFO-aktáit

Franciaország vált csütörtökön azon első országgá, mely megnyitotta UFO-aktáit. Az állami űrügynökség bemutatott egy weboldalt, mely öt évtized, több mint 1600 észlelését dokumentál.

Az online archívum - melyet állandóan frissítenek, amint újabb esetekről szereznek információkat-, részletesen katalogizálja az eseteket, a könnyen megfejthetőktől kezdve a komplexebb, a kutatókat máig izgató esetekig. A franciául OVNI-ként ismert UFO-k mindig komoly érdeklődést keltettek, számtalan összeesküvés-elmélettel egyetemben a titkos kormányzati fedősztorikig azon eseteket illetően, melyek túl érzékenyen érintették volna a közvéleményt.

Vannak nevetséges történetek, ám van számos olyan észlelés - az egyik során több ezer francia látta az UFO-t - és radarral megfigyelt repülési minták, vagy olyan gyorsulások, melyek szembeszállnak a fizika törvényeivel. Ezeket igen komoly ügyeknek tekintik. 1954 óta mintegy 1600 esetet rögzítettek, ezek közel 25 százaléka titkosított, azaz "D-típusú", ami azt jelenti, "hogy a jó vagy nagyon jó adatok, és a hitelt érdemlő szemtanúk mellett olyasmibe ütköztek, amit nem tudnak megmagyarázni" - mondja Jacques Patenet szakértő.

1981. január 8-án, Dél-Franciaországban, Trans-en-Provence városa közelében például, egy mezőn dolgozó férfi furcsa, fütyülő hangot hallott és egy csészealj formájú, mintegy 2,5 méter átmérőjű objektumot látott, mely tőle körülbelül 50 méterre landolt a mezőn. Az egyhangúan szürke csészealj szinte azonnal fel is emelkedett, égetett jeleket hagyva maga után. Az ügyet vizsgálók fotókat készítettek az nyomokról, majd mintákat gyűjtöttek be és elemezték azokat, ám máig nem tudnak kielégítő magyarázattal szolgálni az esetre.

1990. november 5-én közel 1000 szemtanú figyelt meg villódzó fényeket az égbolton. Ezen esetben azonban kiderült, hogy a Föld atmoszférájába egy rakéta maradványai hullottak, azokat látták. Jacques Patenet szerint egyelőre nincsen elég bizonyíték arra, hogy földönkívüliek állnának a megmagyarázhatatlan jelenségek mögött, ám arra sincs bizonyíték, hogy nem ők lennének.

A francia CNES évente 50-100 UFO-észlelést rögzít, rendszerint rendőrségi feljegyzések alapján. Ezeknek mindössze 10 százaléka igényel helyszíni vizsgálatot. Más országok - mint Nagy-Britannia és Amerika - többé-kevésbé szisztematikusan gyűjtik az adatokat az azonosítatlan repülő objektumokról. Amerikában esetre hivatkozva lehet információkat kérni az Információs Szabadság törvényének hatálya alatt.

A francia nyilvánosságra hozás célja megkönnyíteni a kutatók és egyéb UFO-vadászok hozzáférését az adatokhoz. A weboldal maga - mely néhány órával a bejelentés után össze is omlott a látogatottság miatt - rendkívül jól szervezett, még a rendőrségi riportok beszkennelt másolatait is hozzáférhetővé teszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!