Egyperces

2007.07.10. 16:19

Mégsem pusztítja az agysejteket az alkohol?

Egy most közzétett kutatás szerint - a közkeletű feltételezéssel ellentétben - az alkohol nem pusztítja az agysejteket. A bejelentés az ausztráliai Cairns-ben rendezett konferencián hangzott, amelyen részt vett a világ több vezető neurológusa is.

Perry Bartlett, a queenslandi agykutató intézet professzora kijelentette: nincs bizonyítéka annak, hogy az alkohol fogyasztása közvetlenül az agysejtek halálához vezetne.

A legjobb kutatások közül néhány éppen azt mutatja, hogy egy üveg bor elfogyasztása esténként csökkentheti az időskori elbutulás kockázatát - tette hozzá a tudós.

A kulturált alkoholfogyasztás jó hatással van a vérerek állapotára és az agyvérzés megelőzésében is szerepe lehet - mondta Perry Bartlett. Hozzátette: új agysejtek életünk minden pillanatában keletkeznek.

Professzor Bartlett kutatása szerint minden emberben van egy "beépített önjavító készlet", amely feltölti új sejtekkel az agy 100 milliárdos állományát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!