Egyperces

2017.12.21. 20:15

Meryl Streep Trump bírálata miatt került kínos helyzetbe Hollywoodban

Egy Los Angeles-i gerillaművész plakátjain Meryl Streepet ábrázolja Harvey Weinstein társaságában, "tudott róla" felirattal. A plakátokat revansnak szánta, mert a színésznő bírálta Donald Trumpot.

Egy Los Angelesben élő jobboldali gerillaművész elismerte, hogy ő készítette az amerikai nagyváros utcáin a hét elején felbukkant mintegy tucatnyi plakátot, amelyek Meryl Streepet ábrázolják [namelink name="Harvey Weinstein"] társaságában, "tudott róla" felirattal. A plakátokat revánsnak szánta azért, mert az Oscar-díjas színésznő bírálta [namelink name="Donald Trump"] amerikai elnököt.


Sabo, aki egykoron az amerikai haditengerészetnél szolgált, a The Guardian című brit napilapnak felfedte, hogy ő készítette a posztereket, és a "tudott róla" felirattal azokra a minap megfogalmazott vádakra utalt, amelyek szerint a színésznő tudott Harvey Weinstein állítólagos szexuális zaklatásairól. A 49 éves gerillaművész elmondta, hogy két segítőtársával együtt gondolták ki a revánsot, megtorlásnak szánták, mert legutóbbi filmjét, A Pentagon titkait Streep felhasználta arra, hogy arcul üsse Donald Trumpot.


"Nagy csapást mér ránk, ezért mi is visszaütünk" - hangoztatta. A mintegy tucatnyi plakát kedden jelent meg Los Angeles-szerte, egyet [namelink name="Meryl Streep"] házának közelében függesztettek ki, egyet a színészek céhe székházánál, egyet pedig A Pentagon titkait készítő 20th Century Fox filmstúdiónál.


Sabót az Egyesült Államokban a jobboldali Banksyként emlegetik. A férfi, aki azt vallja, hogy a konzervatívok az új punkok, szenvedélyeket keltő műalkotásokat árul konzervatív rendezvényeken és honlapján, valamint olyan embereknek dolgozik, mint a jobboldali Breitbart News hírportál republikánusokat megosztó egyik korábbi befolyásos szerkesztője, Milo Yiannopoulos. Sabo hangoztatta, nincs tudomása arról, hogy Streep ténylegesen tudott volna Weinsein állítólagos szexuális zaklatási ügyeiről.

Fotó: Sabo

Fotó: Sabo

"Nem ültem vele egy szobában. Nem vagyok száz százalékig biztos benne. De csak azt mondom, hogy a filmiparban bárki tudhatott róla. Úgy gondolom, ő tudott róla. Még az is lehet, hogy ő szállított friss húst Weinsteinnek" - fejtegette.


A brit lap emlékeztetett arra, hogy a plakátkampány mintegy "megkoronázta" azt az igencsak forró hetet Meryl Streep számára, amikor magyarázkodnia kellett, mert [namelink name="Rose McGowan"] színésznő - akit Harvey Weinstein megerőszakolt - képmutatással vádolta meg Hollywood nagyasszonyát, és azzal, hogy csöndben maradt, amikor társai feltárták a zaklatási ügyeket.


Streep, aki számos Weinstein-filmben dolgozott, és egyszer viccesen Istennek nevezte a filmproducert, tagadta, hogy bármilyen tudomása lett volna az állítólagos szexuális erőszakról, zaklatásokról. "Nem szándékosan maradtam csendben. Nem tudtam róla" - írta közleményében.


Sabo, aki korábban Barack Obamát, Hillary Clintont, Bernie Sanderst és számos más baloldali személyt is célkeresztjébe vett, elmondta, egy konzervatív munkatársa javasolta, hogy indítsanak kampányt A Pentagon titkai című, Steven Spielberg rendezte film ellen, mert azt felhasználták arra, hogy támadják Donald Trump amerikai elnököt.


Végül csak Streepet vették célba, aki év eleji Golden Globe-beszédében hevesen bírálta az amerikai elnök idegengyűlölő megnyilvánulásait. A Pentagon titkai a Pentagon-iratok 1971-es kiszivárogtatásának történetét mutatja be. A Lyndon B. Johnson elnöksége alatt készült, titkosított dokumentum azt mutatta be, hogy a vietnami háború csak totális kudarc lehet az Egyesült Államok számára. Egy a dokumentum elkészítésében részt vett katonai szakértő adta át a jelentés egy példányát a The New York Timesnak, amely hosszas mérlegelés után elkezdte ismertetni azt. A kormány eljárást indított az amerikai lap ellen, amely leállította a közlést. Ez után több lap is úgy döntött, hogy folytatni kell az iratok ismertetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!