Egyperces

2007.04.22. 16:19

Minden harmadik orosz szerint a Nap forog a Föld körül

Fizikából egyes, kémiából megbukott, történelem elégtelen - egy felmérés szerint az oroszok - és ami még meglepőbb - az orosz fiatalok többsége nem tudna levizsgázni a legfőbb alapvető tantárgyból.

Minden harmadik orosz meg van győződve róla, hogy a Nap forog a Föld körül, és hogy az emberek már a dinoszauroszokkal is együttéltek a Földön. Ezt mutatta egy reprezentatív országos felmérés, amelynek eredménye alaposan meglepte a szakértőket. A megkérdezetteknek 13 tudományos állítást kellett értékelniük, és lényegesen rosszabb válaszokat adtak, mint Európa nyugatibb részének lakói.

A tudományos világnézet mind inkább háttérbe szorul Oroszországban, ahol az emberek elsöprő többsége úgy érzi, hogy saját életére természetfeletti erők is hatnak, ezen belül minden tizedik orosz egyértelműen hisz a varázslatban és a mágiában, és alighanem nem figyelt a fizika órán, mert 14 százalék például abban a tévhitben él, hogy ha a radioaktív tejet felforraljuk, akkor már nem sugároz többé, nyugodtan meg lehet inni.

A felmérés készítői sejtették, hogy a fiataloktól rosszabb válaszokat kapnak. Az oktatás színvonala ugyanis a szovjet idők óta sokat romlott errefelé. Érdekes azonban, hogy az idősebb korosztály is elfelejtette, amit korábban tanult, illetve a televízióból és a sajtóból folyamatosan áradó áltudományos, misztikus információ lassan kikezdte a gyermekkorban még megalapozottnak hitt tudományos világnézetet, ami persze nemcsak orosz jelenség.

(Krónika hírszolgálat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!