büntetés jár érte

2019.11.02. 22:50

Novembertől nem szerepelhetnek vadállatok a szlovákiai cirkuszokban

A tilalmat még 2018-ban foglalták törvénybe arra hivatkozva, hogy az állatok nem tekinthetők többé tárgynak. A jogszabály megszegése akár 20 ezer eurós büntetést is vonhat maga után.

KIEV, UKRAINE - SEPTEMBER 14: Artists perform with tigers during presentation of new exclusive circus program steampunk circus show «The Pendulum of Time» – (Crazy Dreamers) in the National Circus of Ukraine in Kiev, Ukraine, on September 14, 2019. Many animals are used in shows across the world, for the purpose of financial gain and entertainment, despite the objections of animal rights defenders. World Animal Day, an international day of action for animal rights and welfare celebrated annually on October 4. The mission of World Animal Day, is "To raise the status of animals in order to improve welfare standards around the globe. Building the celebration of World Animal Day unites the animal welfare movement, mobilising it into a global force to make the world a better place for all animals. Vladimir Shtanko / Anadolu Agency

Forrás: AFP/Anadolu Agency

Fotó: Vladimir Shtanko

A szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium novembertől hatályos rendelete értelmében a nézők nem láthatnak többé a porondon macskaféle ragadozókat – kivéve kutyákat, macskákat és vadászgörényeket -, továbbá főemlősök, elefántok, vízilovak, orrszarvúk, delfinek és zsiráfok sem fognak fellépni. A nyilvános szerepeltetés mellett tilos lesz az állatok erre a célra való idomítása is – írta az Újszó.com.

A tilalmat még 2018-ban foglalták törvénybe arra hivatkozva, hogy az állatok nem tekinthetők többé tárgynak. A jogszabály megszegése akár 20 ezer eurós büntetést is vonhat maga után.

A háziállatok szerepeltetését nem tiltották be, de szigorították az idomításukra vonatkozó szabályokat, az állatok trenírozására nem használhatnak például tüzet, narkotikumokat, és nem szabad stressz alá helyezni sem az állatokat idomítás közben.

A vadállatokra vonatkozó tilalmat támogatja a Sloboda Svierat nevű állatvédő szervezet is, amelynek a vadállatok cirkuszi szerepeltetésének betiltását célzó petícióját 55 ezren írták alá.

Idén márciusban a bazini polgármester volt az első Európában, aki megtagadta egy cirkusz fellépését az abban szereplő állatok miatt – emlékeztet a magyar nyelvű pozsonyi hírportál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!