egy új világ

2020.06.25. 18:04

Nyugdíjas űrteleszkóppal fedezett fel egy Neptunusz-méretű bolygót a NASA

A NASA TESS űrszondája és a nyugállományba helyezett Spitzer űrteleszkóp adatainak segítségével a NASA kutatói felfedeztek egy Neptunusz nagyságú bolygót, amely alig több mint egy hét alatt kerüli meg a AU Microscopii fiatal csillagot – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal szerdán.

Forrás: Shutterstock

A csillagászok már több mint egy évtizede kutatnak bolygók után az AU Microscopii csillag körül. Az AU Mic rendszer páratlan lehetőséget biztosít arra, hogy a csillagászok megfigyeljék, miként formálódnak és fejlődnek a bolygók és légkörük, és milyen kölcsönhatásban vannak csillagjaikkal – közölte a NASA.

Az AU Mic egy fiatal törpecsillag, amelyet kőtörmelékek korongja vesz körül, amelyben porhalmazok mozgása volt megfigyelhető, és most már – köszönhetően a TESS-nek és a Spitzernek – egy bolygó is – mondta Bryson Cale, a fairfaxi George Mason Egyetem kutatója. „Nincs másik olyan ismert rendszer, amely megfelel ezeknek a fontos szempontoknak” – tette hozzá.

AZ AU Mic egy (csillagviszonylatban) hidegnek számító vöröstörpe csillag, amely 20-30 millió éves lehet, a 150-szer idősebb Naphoz viszonyítva még gyermekcsillagnak számít.

A csillag energiájának kevesebb mint 10 százaléka származik a magjában végbemenő hidrogén-hélium fúzióból. A rendszer 31,9 fényévre van a Microscopium déli konstellációban.

Az AU Mic b névre keresztelt új bolygót a Nature című tudományos folyóirat szerdán megjelent számában mutatják be részletesen a tudósok.

A Föld tömegénél 58-szor kisebb bolygó a Neptunusz kategóriájába sorolható.

„Úgy véljük, hogy az AU Mic b a csillagtól távol formálódott és onnan vándorolt jelenlegi pályájára. Ez akkor történik meg, amikor a bolygók gravitációs kölcsönhatásban vannak egy gázkoronggal vagy más bolygókkal” – magyarázta Thomas Barclay, a tanulmány társszerzője, a Marylandi Egyetem kutatója.

A bolygó 8,5 nap alatt kerüli meg csillagát.

Több mint 16 év szolgálat után az év elején fejezte be küldetését a Spitzer csillagászati műhold, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) infravörös tartományban működő űrteleszkópja. A NASA exobolygóvadász űrszondáját, a TESS-t 2018-ban bocsátották fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!