Genetika

2020.01.15. 08:41

Odaítélték az orvostudományi Wolf-díjat

Jennifer Doudna és Emmanuelle Charpentier veheti át az elismerést.

MODEL RELEASED. Laboratory researcher using a light microscope to examine stem cells in a culture jar. At right are a pipette, samples and DNA (deoxyribonucleic acid) helix to illustrate genetic editing and research.

Forrás: AFP/science photo library/abo/tek image

Fotó: Science Photo Library

A modern génszerkesztési technológiai két úttörőjének, Jennifer Doudna amerikai biokémikusnak és Emmanuelle Charpentier francia mikrobiológusnak ítélték idén az orvostudomány területén az izraeli Wolf-díjat.

A Wolf alapítvány hétfőn jelentette be, hogy a CRISPR genomszerkesztő rendszer kifejlesztéséért kapja a díjat a két neves tudós.

Kutatásuk forradalmasította az orvostudományt, utat nyitva jelenleg gyógyíthatatlan betegségek kezelése új formáinak megtalálása felé

írták közleményükben.

Jennifer Doudnát elismerték az új technológia használatával kapcsolatos etikai vitákhoz való hozzájárulásáért is.

A Wolf-díjat a Nobel-díj előszobájának is tartják, számos Wolf-díjjal kitüntetett tudós később megkapta a Nobel-díjat is. Azokon a tudományos területeken, mint a matematika, ahol nem osztanak ki Nobel-díjat, a Wolf-díj a legjelentősebb elismerések között van.

A Wolf Alapítványt 1975-ben hozta létre a németországi születésű, később Kubába emigráló zsidó feltaláló, diplomata és filantróp, Ricardo Wolf. A tudományos díjakat 1978, a művészeti díjat, amelyet évente más-már terület építészet, zene, festészet és a szobrászat képviselői kapnak, 1981 óta ítélik oda. Öt kategóriában, mezőgazdaság, orvostudomány, kémia, matematika és művészet ítélik oda.

Idén a matematika területén Yacov Eliashberg leningrádi születésű amerikai és Simon Donaldson angol matematikus nyerte el a díjat.

A fizika területén hárman osztoztak a díjban: Pablo Jarillo-Herrero spanyol, Allan Macdonald kanadai és Rafi Bistritzer izraeli fizikus.

A művészetek terén Cindy Sherman amerikai fotóművész, mezőgazdaság kategóriában Caroline Dean brit botanikus kapta a százezer dollárral járó díjat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!