Egyperces

2007.05.12. 16:19

Ötezer kilométerre tévedt el egy pingvin Peruban

Természetes élőhelyétől 5 ezer kilométerre bukkantak egy Magellán-pingvinre: a madárra Peru partjainál talált rá egy halász.

A pingvin fajtársai az amerikai kontinens déli részén, a Chiléhez tartozó Magellán-szoros környékén élnek, a madárra azonban Peru partjainál, a Paracas nemzeti park környékén találtak rá.

A szakértők szerint a pingvin egyedül tette meg a hatalmas utat az 56. szélességi körtől a 14-ig, és csupán a szárnyán sérült meg könnyebben.

A tudósok attól tartanak, hogy a Magellán-pingvin jelenlétét nem tolerálják majd a környéken, a nemzeti park területén élő Humboldt-pingvinek.

"A parkban nem olyanok a körülmények, amilyenhez ez a pingvin szokott. Általában a saját fajtársaikat keresik, és lehet, hogy az itt élők kiközösítik" - mondta David Orosco biológus.

A szakértő most megpróbálja felvenni a kapcsolatot déli kollégáival: "Jobb lenne, ha visszakerülne Chilébe" - fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!