Egyperces

2009.10.01. 13:26

Polanski-ügy: hazudott az ügyész a dokumentumfilmben

Bevallotta David Tells amerikai nyugalmazott ügyész, hogy hazudott a Polanski-dokumentumfilmben, amikor azt állította, hogy a rendező elleni perben befolyásolta a bírót.

"Nem volt igaz", hogy magánbeszélgetést folytatott a bíróval az ítéletről - mondta Tells a The Los Angeles Times szerdai számában. Mint hangsúlyozta: "szívesen mondanám, hogy helytelen kijelentés volt, de az az igazság, hogy hazugság volt".

Azért találta ki ezt a sztorit, mert azt hitte, a dokumentumfilmet csak az Egyesült Államokon kívül mutatják be - magyarázta hazugságát a lapnak.

Wells azt is elmondta: hónapokkal ezelőtt bejelentette az államügyészségen, hogy nem mondott igazat, és bocsánatot kért, de úgy gondolta, Polanski hét végi letartóztatása után nyilvánosságra kell hoznia az igazságot.

A Roman Polanski: Wanted And Desired című tévés dokumentumfilm a harminc éve a rendező ellen liliomtiprás miatt indított eljárás részleteinek járt utána. A volt ügyész, akit a malibui bíróságon interjúvoltak meg, akkor azt állította, hogy bár vádalkut kötöttek a magát bűnösnek valló Polanskival, mégis arra akarta rávenni a bírót, hogy az ügyben börtönbüntetést szabjon ki. Annak idején ugyan nem ő képviselte a vádat a Polanski-ügyben, de rajta tartotta a szemét és gyakran konzultált a bíróval.

Tells filmben elhangzott szavaira alapozva a rendező ügyvédei tavaly perújrafelvételi kérelmet nyújtottak be egy Los Angeles-i bíróságra, amely azonban márciusban Polanski távollétére hivatkozva elutasította azt.

A folyamodvány azt állította, hogy Wells és Laurence Rittenband, az ügyben illetékes bíró eljárási hibát követtek el, mert a tárgyalótermen kívül beszélték meg az ügyet - írta a Times.

Polanski, akit azért tartóztattak le, mert egy 13 éves lányt akarata ellenére szexuális kapcsolatra kényszerített, 42 nap pszichiátriai megfigyelés után szabadlábon várta az ítélethozatalt. A hosszú börtönévektől való félelmében azonban az ítélet kihirdetése előestéjén Franciaországba szökött, s az utóbbi harminc évben ott is élt.

Rittenband bíró állítólag az ítélet 1978. február 1-re kitűzött kihirdetése előtt azt mondta Polanski ügyvédeinek, hogy a megállapodással ellentétben súlyosabb börtönbüntetést szándékozik kiszabni a rendezőre. A bíró 1993-ban elhunyt.

Az Oscar-díjas rendezőt, akit szökése miatt azóta is köröztek Amerikában, szombaton Svájcban fogták el. A Los Angeles-i ügyészség közölte, hogy megteszi a lépéseket a rendező kiadatásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!