fantáziavilág

2020.01.02. 11:43

Szerdán kezdődik a nemzetközi cirkuszfesztivál

A nagyszabású eseményre négy kontinensről érkeznek nemzetközi elismerésekkel kitüntetett artistaművészek.

Budapest, 2018. január 10. Az orosz Bobylev bohóc a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál második napján a Fõvárosi Nagycirkuszban 2018. január 10-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Pál Dániel Levente, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában elmondta, hogy az eseményt a világ legjelentősebb cirkuszfesztiváljai között tartják számon.

A cirkuszfesztivál január 8-án az artisták ünnepélyes bevonulásával kezdődik és idén is három-három alkalommal lesz lehetősége a közönségnek megnézni az „A” és a „B” versenyprogramokat, amelyekben neves artistaművészek mérik össze tudásukat.

Pál Dániel Levente közlése szerint az „A” és a „B” versenyprogramokban három-négy tucat produkciót láthat majd a közönség, köztük hat magyar előadás szerepel.

A dramaturg beszélt arról is, hogy

a magyar művészek nagyon jó helyet foglalnak el a világ cirkuszművészei között, köszönhetően annak is, hogy a Fővárosi Nagycirkusz egész évben nyitva tartó kőcirkusz, ami Közép-Európában egyedülállónak számít.

Pál Dániel Levente az élmezőnybe sorolta még a kínai, az olasz, az orosz, a német és az amerikai cirkuszművészeket, emellett, mint mondta, egy másik irány, de szintén a legjobbakat képviseli a Cirque du Soleil társulata.

A dramaturg beszélt arról is, hogy január 7-én, a fesztivál nulladik napján mutatják be a Szent Boszorkány című produkciót, amelyet Kalmár Ákossal közösen hozott létre.

A darab a cirkuszi zsánerszámokat a magyar néptánc és a fizikai színház formanyelvével keverve olyan fantáziavilágba hívja a nézőket, amely újdonság dramaturgiájában, színpadi nyelvében és zenei világában is.

Mint mondta, a Fővárosi Nagycirkusz évek óta kísérletezik azzal, hogy

a történetmesélés, színházcsinálás elemeit ötvözze a klasszikus cirkusszal,

ennek egy darabja lesz a Szent Boszorkány című produkció is.

Pál Dániel Levente beszámolt arról is, hogy a fesztiválhoz két szakmai program kapcsolódik. Január 9-én a Szépművészeti Múzeumban az UNESCO égisze alatt tartandó nemzetközi szakmai konferencia a cirkuszművészet hazai és külföldi szellemi kulturális örökségének aktuális kérdéseivel foglalkozik. Január 10-én az Európai Cirkuszok Szövetsége (ECA) szakmai konferenciát tart a Mezőgazdasági Múzeumban.

A szimpózium két nagy témája az artistaképzés és a cirkuszi utazó gyerekek oktatása-nevelése.

A XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál január 13-án nagyszabású díjátadó gálaműsorral zárul.

Az első Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg a Magyar Cirkusz és Varieté (MACIVA) szakemberei. Az akkori igazgató, Kristóf István és fia, Kristóf Krisztián munkájában és a fesztivál létrejöttében sokat segített Varjasi László, Eduardo Murillo impresszárió és Franz Czeisler Tihany magyar származású cirkuszigazgató. A fesztivál azóta is kétévente várja az egymással versengő produkciókat.

Borítókép: Az orosz Bobylev bohóc a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál második napján a Fővárosi Nagycirkuszban 2018. január 10-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!