Hallgassa élőben!

Több mint egy hónapja él egy tranzitváróban a szír férfi

A férfi harminchetedik napja lakik a KLIA2 terminál tranzitvárójában, a repülőtéri hatóságok és a személyzet jóindulatának köszönhetőn jut hozzá élelemhez és más dolgokhoz.

Több mint egy hónapja rostokol a Kuala Lumpur-i repülőtér tranzitvárójában egy 36 éves szíriai férfi – jelentette csütörtökön a Reuters hírügynökség, amely szerint az ügy Steven Spielberg Terminál című filmjére emlékeztet.

A KLIA2 fapados terminálon rekedt Haszan al-Kontár a Twitteren és a Facebookon posztol a tranzitváróban eltöltött napjairól, beszámolói pedig felkeltették emberi jogi csoportok és a média figyelmét.

A férfi március 7-e óta lakik ott, tartva attól, hogy letartóztatják, ha hazatér Szíriába, ahol hetedik éve dúl a polgárháború. Telefonon azt mondta a brit hírügynökségnek, hogy nem azért tart a hazatoloncolástól, mert gyáva vagy nem tudna harcolni, hanem azért, mert nem hisz a háborúban, nem akar gyilkológéppé válni, rombolni saját hazáját, ártani saját népének.

A brit hírügynökség szerint független forrásból nem lehet hitelesíteni Kontár beszámolóját, és a maláj migrációs hivatal és a repülőtér sem reagál a megkeresésre, de az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága megerősítette, hogy tud róla a férfiról, és kapcsolatba is lépett vele, illetve az illetékes maláj hatóságokkal.

Haszan al-Kontár biztosítási alkusz volt, és az Egyesült Arab Emírségekben élt, amikor kitört a szíriai polgárháború. Tavalyelőtt Kuala Lumpurba toloncolták, miután Szíria nagykövetsége nem volt hajlandó meghosszabbítani az útlevelét.

A férfi magyarázata szerint Malajzia egy azon nagyon kevés országok közül, ahova vízum nélkül is utazhatnak szíriai állampolgárok. Több mint egy évig tartott, míg összegyűjtötte a pénzt arra, hogy megvegye a repülőjegyet Ecuadorba, de nem engedték fel a gépre. Ezután Kambodzsába repült, de az ottani bevándorlási hatóságok elutasítása miatt visszatoloncolták Kuala Lumpurba.

A férfi harminchetedik napja lakik a KLIA2 terminál tranzitvárójában, a repülőtéri hatóságok és a személyzet jóindulatának köszönhetőn jut hozzá élelemhez és más dolgokhoz, de – mint mondja – olyan problémákkal szembesül, amelyekről nem is gondolnánk, hogy létezhetnek. Hol és mikor tisztálkodjon, és ha kimossa a ruháját, hol szárítsa meg?

Kontár esete emlékeztet a Terminal című, 2004-ben megjelent filmre, amelyben a főszereplő, Tom Hanks egy kitalált kelet-európai ország állampolgára, aki a New York-i JFK nemzetközi repülőtéren reked, miután útlevelét érvénytelenítették a hazájában lezajlott forradalmi események miatt, s nem léphet be az Egyesült Államok területére, de a hazájába se térhet vissza. A rendezőt, Steven Spielberget egy iráni férfi története ihlette, aki 16 éven át élt a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren, mert egy ország sem ismerte el állampolgárának vagy menekültnek.

Szijjártó: tizennyolc magyar szurkolóból tizenhatot elengedett már a német rendőrség
Szokatlanul és megdöbbentően ellenséges, inkorrekt hozzáállást tapasztaltak a bajor hatóságok részéről – jelentette ki a külügyminiszter a tegnapi meccs nyomán.
Merész! Mihalik Enikő melltartó nélkül pózolt az ágyban
Nemsokára megszületik a kislánya.
A templom felújítására gyűjtenek a koncerten
Jótékonysági koncertet rendeznek Makón az újvárosi római katolikus templomban az épület felújítására vasárnap este.
Rossi 9 felett, olvasóink szerint Schäfer volt a legjobbunk
A Nemzeti Sport Online szavazói nagyon elégedettek voltak a válogatott teljesítményével.
Szlovéniában is megjelent a vírus delta variánsa
A mutációt már 18 mintában azonosították.
Filmvetítéssel is várják a látogatókat a Terror Háza Múzeumban
Szombaton az intézmény este hat órától hajnali kettő óráig tart nyitva.