múzeumba kerülnek

2021.03.02. 13:01

Több mint négyszáz római kori tárgyat adott vissza Magyarország Törökországnak

Négyszáztizenkét kis-ázsiai eredetű, római kori tárgy került vissza Magyarországról Törökországba – írta hétfőn a Hürriyet török napilap internetes oldalán.

BUDAPEST, HUNGARY - FEBRUARY 25: Turkey's Foreign Minister Mevlut Cavusoglu meets Hungarian counterpart Peter Szijjarto during his official visit in Budapest, Hungary on February 25, 2021. During the meeting, the display and delivery of the historical artifacts seized in Hungary was fulfilled. Fatih Aktas / Anadolu Agency (Photo by Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Fatih Aktas

A Habertürk tekintélyes török hírportál szerint az emlékek között érmék, fém-, fa- és kőeszközök mellett szoborfej és márványfigura is található, amelyekre a magyar hatóságok 2015-ben egy török állampolgár gépjárművében bukkantak rá.

A római kori tárgyakat jelképesen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szolgáltatta vissza Törökországnak Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter február 25-i hivatalos budapesti látogatása keretében – olvasható a beszámolóban.

Szijjártó Péter és Mevlüt Çavuşoğlu
Fotó: Fatih Aktas / Anadolu Agency/AFP

A török csempészt időközben Isztambulban öt év börtönre ítélték, de az érintett fellebbezett a büntetés ellen. A tárgyakat a török kulturális és turisztikai minisztérium az ankarai Anatóliai Civilizációk Múzeumában állítja majd ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!