Egyperces

2009.10.07. 14:56

Tucatnyi nőt fertőzhetett meg HIV-vel az erőszakoló

Szándékosan fertőzte meg HIV vírussal áldozatait egy belgrádi férfi. Miután egy késsel szexre kényszerítette a nőket, közölte velük, hogy HIV pozitív. Tíznél is többre becsülik az áldozatul esett nők számát.

BSC

Még júniusban fogták el azt a férfit, aki azzal gyanúsítható, hogy tucatnyi nőt fertőzött meg HIV vírussal Belgrád utcáin. Áldozatait a hajnali órákban támadta meg. Az erőszakoskodó kiléte a hatályos szerb törvények miatt nem hozható nyilvánosságra, de a Press című szerb napilap közölte az egyik áldozat vallomását, amelyben részletesen beszámolt a vele történt tragédiáról. A fiatal lány hazafelé tartott egy buliból, amikor megtámadták.

– Májusban történt. Úgy hajnali három óra körül érkeztem haza, a barátnőmnél ünnepeltünk. Akkor lépett a hátam mögé, amikor a taxiból kiszállva a háztömbök között haladtam át. Hátulról kapott el, bevonszolt az egyik tömb lépcsőházába, és megfenyegetett, hogy elvágja a torkom, ha egy pisszenést is hall. Aztán belökött a lépcső alá, és ütni kezdett. Szinte minden ruhám szétszaggatta. Végül kést tartott a nyakamhoz, és megerőszakolt. Amikor végzett, belém rúgott, leköpött, és azt mondta: gratulálok, AIDS-es lettél. A táskámban megkereste a tárcámat, elvette belőle a pénzt, és otthagyott – számolt be a 24 éves lány a szörnyű éjszakáról.

Szerelmi csalódás miatt állt bosszút?

A Press úgy értesült, hogy az orvosok között már májusban terjedt a hír, amely szerint egy őrült garázdálkodik a legnagyobb belgrádi lakótelepen.

– Úgy hallottam, hogy őt magát a volt barátnője fertőzte meg, akibe nagyon szerelmes volt, ám a kapcsolatnak emiatt vége lett. A férfi pedig bosszúból azóta terjeszti a vírust – mesélte a lapnak egy belgrádi orvos.

Amióta a sztorit felkapta a szerb média, több olyan lány is jelentkezett a lapoknál, aki azt állítja, megtámadta őt a szóban forgó férfi. Az egyik áldozat négy hónappal a támadás után háziorvosa tanácsára ment el a szűrésre, ahol közölték vele: valóban fertőzött – írja a Press című szerb napilap, amellyel a szerb rendőrség közölte, hogy szinte az összes erőszakolót elfogtak idén, de nincsenek adataik arról, hogy ezek között vannak-e HIV fertőzöttek.

Az erőszakolókra Szerbiában 2-től 10 évig terjedő szabadságvesztés róható ki, míg a szándékos HIV fertőzésért akár 12 év börtönre is ítélhetik az embert. A bíróság természetesen azt is vizsgálja, hogy a fertőzött tisztában volt-e a ténnyel, hogy a szervezetében van a vírus, de az elkövetők a legtöbbször azzal védekeznek, hogy nem tudták, hogy fertőzöttek.

Címkék#Szerbia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!