vajon megismétlődik a tavalyi katasztrófa?

2020.08.25. 17:07

Újra elkezdődött a bozóttüzek szezonja Ausztráliában

A klímaváltozás nyilvánvalóan táplálta a 2019-2020-as szezonban pusztító ausztráliai bozóttüzeket egy kedden bemutatott kormányzati jelentés szerint.

Residents defend a property from a bushfire at Hillsville near Taree, 350km north of Sydney on November 12, 2019. - A state of emergency was declared on November 11 and residents in the Sydney area were warned of "catastrophic" fire danger as Australia prepared for a fresh wave of deadly bushfires that have ravaged the drought-stricken east of the country. (Photo by PETER PARKS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Peter Parks

Mivel az idei tűzszezon már elkezdődött, a hatóságok sürgős intézkedéseket javasolnak a szélsőséges erdő- és bozóttüzek hatásának korlátozására. Kiemelték, az ilyen esetek egyre gyakoribbá válhatnak a jövőben.

A bozóttüzek márciusig kilenc hónapon át tomboltak. A legsúlyosabb Új-Dél-Walesben volt a helyzet, ahol 11 ezer tűzgóc pusztított több mint 5,5 millió hektáron.

Az Új-Dél-Wales-i kormány 436 oldalas jelentése szerint az államban több mint 2400 otthon pusztult el és 26 ember meghalt.

„A klímaváltozás az üvegházhatású gázkibocsátás fokozódásának következményeként nyilvánvalóan szerepet játszott azoknak a feltételeknek a kialakulásában, melyek a tüzekhez és a tüzek terjedését támogató körülményekhez vezettek”

- áll a jelentésben.

Ilyen, a klímaváltozáshoz köthető feltételek az éveken át tartó szárazság, a heves szelek, viharok és az alacsony páratartalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!