felfedezték

2020.10.30. 16:54

Utoljára száz éve látott kaméleont találtak Madagaszkáron

Genetikai elemzéssel azonosították a fajt.

Forrás: Shutterstock

Kutatók utoljára száz éve látott kaméleonfajt találtak Madagaszkáron.

A madagaszkári és német kutatókból álló csoport pénteken jelentette be, hogy az afrikai sziget északnyugati részén tett expedíciójuk alatt a Voeltzkow-kaméleon (Furcifer voeltzkowi) több példányát látták.

A Salamandra folyóiratban publikált tanulmányukban leírták, hogy genetikai elemzéssel azonosították a fajt, és megállapították, hogy közeli rokona a Labord-kaméleonnak (Furcifer labordi).

A tudósok úgy vélik, mindkét hüllőfaj csak az esős évszakban él, tojásból kelnek ki, gyorsan nőnek, megküzdenek a riválisaikkal, párosodnak, majd meghalnak – mindezt néhány rövid hónap alatt.

„Ezek az állatok a gerincesek tiszavirágjai” – fogalmazott Frank Glaw, a kutatásban részt vevő bajor természettudományi gyűjtemény hüllő- és kétéltűszakértője.

A kutatók leírása szerint a kaméleon nőstényének mintázata vemhessége alatt különösen színes, ha a példány hímekkel találkozik vagy izgatott valamiért.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a Voeltzkow-kaméleonok élőhelye az erdőirtások miatt veszélyben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!