Történelmi nyaralás

2021.08.28. 07:45

Vendégházzá alakítottak egy második világháborús náci bunkert

A hely hangulatához hozzájárul, hogy a falakat egykori rohamsisakok és régi fegyverek díszítik.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A francia Saint-Pabu homokos partján még mindig rengeteg olyan félig eltemetett betonbunker és katonai célú erődítmény áll, amelyeket a második világháborúban építettek a nácik, hogy megállítsák a szövetséges erőket. Ebben a térségben ugyanis a háború alatt egy radarállomás állt.

Egy ilyen betonbunkert vásárolt meg a körülötte lévő földdarabbal együtt Serge Colliou. A férfi másfél évet töltött azzal, hogy kiássa a homokból és renoválja a 400 négyzetméteres létesítményt. Végül nyolc vendég elhelyezésére alkalmas vendégházzá alakította. A helységben bár és társalgó is helyet kapott.

Colliou elmondta, hogy új életre akarta kelteni az épületet, ugyanakkor nem múzeumot akart belőle csinálni. Ezért úgy újította fel, hogy történelmi vonásait megőrizze. Így aki betér, tudja, mire szolgált a létesítmény.

Mióta egy éve megnyitottuk, már francia és német látogatók is voltak – mondta el a tulajdonos.

A partvidéken néhány polgármester már megpróbálta felszámolni a bunkereket és más háborús maradványokat, mert attól tartottak, hogy veszélyt jelentenek a fürdőzőkre. Máshol viszont történelmi emlékekként igyekeznek felújítani és látogathatóvá tenni őket.

Herve Farrant bunkerspecialista és író az 1980-as évek óta foglalkozik a partvidék bunkereivel. A szakember elmondta, hogy jó dolognak tartja a híres bunkerek megőrzését, de mindet képtelenség lenne rendbe hozni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!