Természetvédelem

2021.09.27. 13:05

Visszafordíthatatlan változások sújtják az Adriai-tengert

A legkárosabb hatást a turisztikai tevékenységek az éghajlatváltozás együttesen fejtik ki.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Horvát tudósok egy csoportja nyilvános felhívást intézett országuk parlamentjéhez és a kormányához. A szakemberek arra szólították fel a vezetőséget, hogy minél előbb fogadjanak el konkrét cselekvési tervet az Adriai-tenger védelmére vonatkozóan. A lépés szerintük elengedhetetlen a horvát társadalom fenntartható fejlődéséhez.

Az Adriai-tenger szakmai és tudományos kutatása évek óta folyik, de hiány van rendszerszintű, több területre kiterjedő kutatásokban. Ezekre azért lenne szükség, mivel a kutatók szerint az elmúlt évtizedekben történt változások miatt az Adriai-tenger hőmérséklete megemelkedett, ami a sótartalom növekedéséhez vezetett, valamint fokozott rétegződést eredményezett. Ez pedig közvetlen hatással van a tengeri áramlatok körforgására és az úgynevezett viharhullámok megjelenésére.

Az Adriai-tengerben egyre több nem őshonos faj jelenik meg, köztük trópusi halak, algák, baktériumok és kocsonyás organizmusok. Sokan közülük kifejezetten károsnak mondható fajok és gyakran mérgezőek is.

Az idegen fajok megjelenése miatt összességében csökken a biológiai sokféleség is. Ezenkívül egyre gyakoribb jelenség az úgynevezett fitoplankton-virágzás és a medúzák tömeges megjelenése, ami negatív hatással van a turizmusra is.

A szennyvízzel és az intenzív mezőgazdasági tevékenységgel nagy mennyiségű káros anyag jut a tengerbe, amely a táplálékláncon keresztül halmozódik fel a tengeri élőlényekben. Továbbá közvetlen veszélyt jelentenek a tengerre nézve az ellenőrizetlen építkezések is a parton.

Emellett a műanyag és egyéb hulladék egyre nagyobb problémát okoz, ami hosszú távon hatással lehet a tengeri élővilág minőségére és az emberek egészségére is.

A tudósok a felhívással arra akarják ösztönözni az illetékes intézményeket, hogy hozzanak konkrét és célratörő intézkedéseket a probléma megoldására. Ehhez kapcsolódóan tudományos tanácsadó testület megalapítását is javasolják, amely részt venne a védelmi intézkedések és az erre vonatkozó jogszabályok kidolgozásban, valamint az Adriai-tengerben történő változások rendszerszintű követésében.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!